Доходността пое нагоре

Migration Image

През изминалата седмица пазарите на държавен дълг се завърнаха на пътя на нормалното за тази година възходящо движение на доходностите. Суверенните дългове на основните държави продължиха леко да се покачват. Двигател се оказа стабилизирането на валутните пазари след миникризата на развиващите се държави.

През изминалата седмица най-много икономически новини дойдоха от САЩ. Въпреки коментарите на някои анализатори, че икономическите условия не са толкова добри, колкото пазарните участници смятаха преди няколко седмици, доходностите по трежъритата отбелязаха пореден седмичен ръст. В ключовия десетгодишен матуритет трежъритата се търгуваха при норма на възвръщаемост от 2.761% – със 7.8 базисни точки по-ниска спрямо края на миналата седмица.

В Европа перспективите пред стабилното икономическо възстановяване остават по-скоро неясни. Индексите на потребителските цени в Германия, изчислявани на база на хармонизирания метод на ЕС, бяха на годишни нива от 1.2%, което представляваше месечен спад с цели 0.7 процента. Това бе поредното основание за очакванията на икономистите за монетарни действия от някакъв вид от ЕЦБ, като възможностите са или поредно намаляване на депозитната лихва (до възможни отрицателни нива), или въвеждане на механизъм за количествено улесняване, подобен на този в САЩ. Въпреки очаквания ефект на такива събития, доходностите по основните европейски книжа поеха нагоре. Немските десетгодишни облигации се търгуваха при доходност от 1.666%, с 0.6 базисни точки по-високи спрямо предната седмица, докато ръстът на сходните френски книжа се равняваше на 2.5 базисни точки – до 2.267 процента. Доходността по британските десетгодишни джилтове пък нарасна със 7.8 базисни точки и е 2.789 процента.

В същото време политическата нестабилност пак стана движеща сила в котировките на дълговите книжа на страните от т.нар. периферия на Еврозоната. Доходностите им промениха движението си през последните седмици и поеха нагоре. Премиерът на Италия – Енрико Лета, подаде оставка под натиска на партийния си лидер Матео Ренци. Очаква се той да сформира ново, по-реформистко правителство. Това доведе до ръст на доходността на италианските десетгодишни книжа, която достигна 3.707%, нараствайки с 2.1 базисни точки през седмицата. Нормално движенията на доходностите на най-големия длъжник от периферията се разпространиха към останалите дългово затруднени държави. Десетгодишната норма на възвръщаемост на испанските ДЦК се повиши с 3.8 базисни точки – до 3.618%, докато сходната, но значително по-подвижна доходност на португалските ДЦК отбеляза седмичен ръст от 8.4 базисни точки – до 4.997 процента.


Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.


Николай Ваньов,

брокер, Инвестбанк АД

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст