Ново дело срещу Берлускони

Migration Image

В Неапол започна делото срещу бившия премиер Силвио Берлускони, което стана популярно с наименованието “покупко-продажба на сенатори”. Лидерът на партията “Форца Италия”, който в края миналата година беше лишен от мястото си в Сената поради влязла в сила присъда за данъчни измами в особено голям размер, сега е обвинен в корумпиране на политици от управляващата през 2006 г. левоцентристка коалиция. Благодарение на това е било свалено тогавашното правителство на Романо Проди. За съучастници на Берлускони са сочени главният редактор до неотдавна на социалистическия всекидневник “Аванти” Валтер Лавитола и бившият сенатор Серджо Де Грегорио.

На предварителното изслушване през октомври миналата година Де Грегорио призна, че е получил от “Форца Италия” сумата от 3 млн. евро, за да “купи” гласовете на други сенатори от левия център. По онова време той беше сенатор от партията “Италия на ценностите” с лидер прокурора Антонио Ди Пиетро от съдебно-следствената кампания “Чисти ръце”, която предизвика в началото на 90-те години на миналия век коренни промени в политическата система на страната. Признанието позволи на Серджо Де Грегорио да се възползва от правото на договаряне на наказанието и той получи присъда от 20 месеца затвор. Поради това сега не е подсъдим, а е призован само като свидетел.

Валтер Лавитола също призна, че е дал 3 млн. евро на Де Грегорио, но твърди, че те не са били от “черната” каса на “Форца Италия”, а са идвали от дарения в полза на вестник “Аванти”, основан през 1896-а като партиен орган на Италианската социалистическа партия. Силвио Берлускони беше много близък с лидера й Бетино Кракси. Бившият премиер Кракси също попадна под съдебна отговорност за колосални злоупотреби и се спаси от арестуване, като избяга в Тунис, където почина в изгнание.

Още на първото съдебно заседание се стигна до сблъсък между защитниците на Берлускони и Ди Пиетро, който също е в ролята на адвокат, представлявайки един от ищците по делото – неговата партия “Италия на ценностите”. Защитата на Берлускони поиска снемане на обвинението срещу милиардера поради неправилно връчване на съдебната призовка. Тя била предадена на личната му секретарка в имението в Аркоре край Милано, а не в двореца “Грациоли” в Рим, където лидерът на “Форца Италия” се е регистрирал по местоживеене преди два месеца. В остър “прокурорски” стил Ди Пиетро репликира, че “дори камъните знаят, че неговото постоянно местожителство е в Аркоре”. Съдът се оттегли да обсъди възраженията, след което отхвърли исканията на защитата на Берлускони. Но основните битки в залата тепърва предстоят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст