ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът защити ВЕИ-таксата

Migration Image

Производителите на вятърна и слънчева енергия са направили свободен избор да участват на регулирания пазар на енергия в България. Това се казва в становището на Министерския съвет, което ще бъде изпратено на Конституционния съд, пред когото президентът Росен Плевнелиев върна текстовете за въвеждането на такса върху приходите на соларните и вятърните централи. Според министрите, веднъж избрали производители да участват в регулирания от държавата пазар, те трябва да се съобразяват с нормите в него.

„Равнопоставеност на стопанските субекти не означава недопустимост на специфичен правен режим за осъществяването на определена дейност", категорични са от Министерския съвет в становището, изпратено до Конституционния съд. В него е записано, че няма законова забрана да се въвеждат такси, като в конкретния случай таксата е инструмент на държавата с възпиращо действие и цели балансиране на енергийния пазар. Вятърните и слънчевите централи са различни източници на енергия и съответно могат да бъдат третирани различно.

От кабинета допълват, че ако производителите на възобновяема енергия от слънце и вятър не да доволни от условията на регулиран пазар, никой не ги възпира да отидат да работят на свободния пазар. С влизането си на регулирания пазар и договоряйки се за дългосрочно изкупуване на произведената енергия от страна на държавата, производителите на ток от вятър и слънце са се съгласили на условията, които им предоставя регулацията, е посочено още в становището.

Таксата върху приходите на вятърните и слънчевите централи бе въведена с второто четене на Закона за държавния бюджет за тази година и с промени в ресорните закони.

Президентът Росен Плевнелиев обаче сезира Конституционния съд за текстовете, тъй като според него така се осъществява дискриминация за определи стопански субекти и се вреди на конкурентоспособността на българската икономика.

Още при сезирането на Конституционния съд ресорните министри и премиерът защитиха таксата и допълниха, че ако отпадне заради решение на съда, ще намерят друг начин за балансиране на пазара и събиране на необходимите приходи от таксата. Очакваните постъпление от нея за хазната са 150 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст