ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За 145-годишнината на БАН ще има 145 инициативи

Migration Image

За своята 145-а годишнина, Българската академия на науките ще организира 145 инициативи в цялата страна, съобщи заместник-председателят акад. Дамян Дамянов. За честванията са предвидени 62 научни прояви, 7 семинара за млади учени, 28 премиери на научни книги, 35 изложби, 12 "Дни на отворените врати" в институти на БАН.

За годишнината на БАН ще бъде организиран и конкурс за високи научни постижения в девет направления, като ще има награда от 2000 лева за научните колективи. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров заяви, че академията се стреми да бъде център на духовността и науката в България.

По думите на акад. Воденичаров учените от БАН са много добре подготвени за участие в новата програма за наука и иновации на ЕС "Хоризонт 2020".

„За миналата година 73 процента от патентите в България са на БАН. В европейските програми в периода 2007-2013 г. 217 проекта са на БАН, с финансиране от над 30 млн. евро. Успеваемостта на учените от БАН е 34 процента, при средно 21% за Европа", заяви акад. Воденичаров.

Заместник-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов заяви, че кулминацията на програмата по честванията ще завърши на 14 октомври с юбилеен концерт в Националната опера.

„В организацията и подготовката на тези прояви се включват всички институти на БАН. Научните прояви, които до момента са залегнали в този голям списък са 62. Седем са инициативите на млади учени, докторантски сесии и семинари, уъркшопове и други. Изложбите са 35", обясни акад. Дамянов.

Акад. Воденичаров подчерта, че цел на ръководството е скоро заплатите на служителите да бъдат увеличени. Около 200 000 лева е обещало правителството на академията за честванията, допълни Воденичаров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст