ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гръцките банки с 5 млрд. евро капиталов недостиг

Migration Image

Близо 5 млрд. евро се очаква да бъде капиталовият недостиг на четирите най-големи гръцки банки, базирано на вторите стрес тестове, информират двама висши банкови служители, цитирани от "Ройтерс".

Обявяването на официалните резултати се бави вече повече от два месеца, тъй като не е ясно дали капиталовите нужди на банките ще бъдат изчислени на базата на основния сценарий или неблагоприятният такъв, който допуска още две години рецесия в страната. От това зависи дали съотношението на капитала ще бъде понижено от 9% до 8 процента. Решението на този въпрос трябва да бъде взето от тройката международни кредитори – Европейската централна банка, Европейската комисия и Международният валутен фонд, които обаче все още не могат да постигнат споразумение с гръцкото правителство.

Централната банка на Гърция проведе втората си проверка на здравето на балансите на четирите най-големи кредитора в страната, които представляват 90% от пазара в страната. Целта на проверката е да установи дали вложените 28 млрд. евро за рекапитализацията им през миналата година са били достатъчни, за да укрепят здравето на банките и дали те ще могат да устоят на бъдещи финансови шокове.

Индивидуалните капиталови нужди на всяка банка все още не са ясни, а официалните резултати се очаква да бъдат оповестени до края на февруари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст