ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китай призова Обама да не се среща с Далай лама

Migration Image

Китай призова САЩ да се откажат от намерението за среща между президента Барак Обама и тибетския духовен водач в изгнание далай лама, като предупредиха, че планираната за днес среща в Белия дом "сериозно би навредила" на отношенията между двете страни, предаде Ройтерс.

Съветът за национална сигурност на Белия дом заяви, че Обама ще се срещне с далай лама, за да изрази безпокойството си във връзка с нарушаването на човешките права от страна на Китай.

Планираната среща на Обама с далай лама е "груба намеса" във вътрешните работи на Китай, заяви говорител на китайското външно министерство в съобщение, публикувано в сайта на ведомството.

Далай лама, който е носител на Нобелова награда за мир, е известен с мирната си борба за по-голяма автономия на Тибет, на която Китай се противопоставя.

По-рано говорителката на Белия дом Кейтлин Хейдън каза, че САЩ подкрепят подхода на далай лама за т. нар. "среден път". Тя подчерта, че Вашингтон признава Тибет като част от Китай и не подкрепя независимост на Тибет, но отбеляза, че САЩ са обезпокоени от напрежението и влошаването на човешките права в тибетските зони на Китай.

Хейдън добави, че САЩ ще продължат да призовават Китай да разговаря с далай лама без предварителни условия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст