ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Престъпление без наказание

В Националния съвет за тристранно сътрудничество са наясно

Само за ден животът на една 48-годишна обикновена русенска шивачка се превръща в истински ад. В рамките на пет минути жената е принудена да преглътне две жестоки истини. Едната – че е тежкоболна от рак и незабавно трябва да постъпи в болница за операция. И втората, че там всъщност няма да я приемат, ако не си плати. Защото компютърът на лекаря показал, че шефът й я е уволнил още преди две години, макар и без да й каже. През цялото това време тя продължила да си ходи на работа, без да знае, че всъщност вече няма трудов договор. Нямало и как да заподозре, защото продължили да й правят удръжките за осигуровки от заплатата.

Шивачката, която умишлено крие името си, за да не разберат децата й от медиите, че е болна, тепърва ще трябва да води дела, за да доказва, че никога не е подавала молба за напускане и че е работила през тези две години. Но за това ще отидат месеци, а може и повече, зависи колко време ще я разиграва работодателят й в съда.

За тази жена всъщност въпросът дали ще доживее до победата виси със страшна сила. Не само заради липсата на пари за лечение, а и заради още един проблем – също последица от “уволнението” й: като неосигурена тя няма право и на платен болничен. Така че няма и какво да яде.

Престъпление без наказание

Случаят съвсем не е единичен, напротив – напоследък подобни оплаквания се превръщат в истинска епидемия, обясняват адвокати. В повечето случаи юристите приемат с обясним скептицизъм твърденията на работниците, че са били уволнени без тяхно знание. Вариантът и двете страни да са си стиснали ръцете и да са продължили заедно към сивия сектор им се струва далеч по-достоверен. Но все пак не отричат, че не са изключени и подобни “уволнения” зад гърба на работника. Просто защото процедурата по уведомяването на НАП за прекратяването на трудовите договори протича само между работодателя и данъчните, служителите не участват в нея. Нормативите не предвиждат те да получат уведомяване, след като в системата се впише, че са били уволнени. Затова наистина е възможно хората с години да си мислят, че работят на трудов договор и че са осигурени, а всъщност отдавна да не е така. А достоверен отговор на въпроса кой лъже е възможен с една проста експертиза на подписа.

Дори и да са извършили такава фалшификация обаче, работодателите пак няма от какво толкова да се плашат. Максималното наказание, което може да отнесат за подобно престъпление – защото всъщност става дума именно за това, е между 1000 и 5000 лв. глоба. Документните престъпения според нашия Наказателен кодекс не са с особено висока степен на обшествена опасност. Затова и наказанията за тях са по-скоро мижави, отколкото плашещи.

Всъщност съдбата на тази жена е просто поредната лична трагедия. Тя обаче е нагледна илюстрация какво е възможно да се случи дори при сега действащото законодателство, което работодателите определят като толкова “социалистическо”, тежко и препъващо свободното развитие на бизнеса. Заради което толкова напъват да го променят.

КТ: между популизма и интересите

През последните месеци Народното събрание е буквално бомбардирано с идеи за изменение на Кодекса на труда, в които смислените предложения са повече от рядкост. Повечето се люшкат в диапазона от див предизборен популизъм в угода на избирателя, през пълно безхаберие и неразбиране до откровен лобизъм в полза на работодателите.

Спор няма, че след поредицата от кръпки през годините, някои правени само през няколко месеца, Кодексът на труда отдавна вече не прилича на нормален закон и наистина има нужда от промяна. Само че тази промяна трябва да се прави изключително внимателно и в никакъв случай на парче. Особено когато се бутат предвидените защити за по-слабата страна по всеки трудов договор – работникът.

Пробойните, които позволяват работници да се превръщат в жертви на недобросъвестни работодатели, са предостатъчно и сега. За илюстрация стига фактът, че бизнесът дължи неизплатени заплати за 80 000 000 лв. и хората са принудени да си ги търсят със съд и чрез съдия-изпълнител. Проблемите в трудовите отношения са много и стават все по-тежки, затова е и толкова голяма чувствителността към всяко посегателство върху правата и защитите, които дава законът. А част от предложенията за изменение в Кодекса, които в момента циркулират в общественото пространство, посягат именно на тези защити.

Изобретателността на някои шефове на фирми в желанието да прецакат работниците си се оказва изумителна. Особено ако им се дадат и нови инструменти за това. Като например този, който се предлага: да се премахне задължителният контрол и разрешение от Инспекцията по труда преди уволнение “поради липса на качества” на майка с дете до три години, или на трудоустроен заради инфаркт работник. При това в комбинация с още една възможност: заповедта за уволнение да пристигне по електронна поща.

 

 

БСК разигра предизборен етюд

Пенсиониране въпреки нежеланието на работниците при навършване на пенсионна възраст, при това без обезщетенията от две до шест заплати, които се полагат на дългогодишните служители в частния сектор.

Отмяна на осигурителните прагове за различните професии. Отмяна на добавките към заплатата за натрупан стаж и професионален опит.

Отпадане на задължението на фирмите да осигуряват работни места за служителите си, които са заболели и се налага да бъдат трудоустроени на по-лека работа. Това са само част от общо 28-те предложения на Българската стопанска камара (БСК), чиято цел според авторите им е да “облекчат административната тежест за бизнеса и да увеличат заетостта.

Съвсем очевидно е, че целта на тези предложения далеч не е облекчаване на комуникацията с държавната администрация. Мерките наистина облекчават бизнеса, но само откъм задължения към работниците.

Със сигурност в БСК са напълно наясно, че в година, в която предстоят избори, техните предложения така ще си и умрат на хартия. Партиите ще са по-склонни да загубят спонсори за предстоящата кампания, отколкото още дори грам от и без това сринатия си имидж пред избирателите. Затова е чудно защо изобщо работодателите се хабят да ги правят. Освен ако не са решили да изкарат управляващите като същи богатири – защитници на слабите и угнетените.

Всъщност всички са наясно, че отпаднат ли тези механизми в закона, за чиято отмяна настояват от БСК, ще се разклати здраво цялата държава. А улиците пак ще почернеят от народ. Да не говорим, че бутнат ли се праговете за осигуряване, НОИ до няколко месеца просто ще трябва да обяви фалит и да спре да плаща пенсии. А тогава вече наистина ще стане страшно.

Така че и осигурителните прагове ще останат, и пенсионерите ще запазят работата си, и добавката за стаж и професионален опит ще оцелее. Поне до май.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст