ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бил Гейтс пак е най-богатият

Бил Гейтс

Американското списание Forbes представи годишната си класация на милиардерите в света за 2014-а. На върха на списъка след четири години се върна съоснователят на Microsoft Бил Гейтс. Неговото състояние се оценява на 76 млрд. долара, с 9 млрд. повече в сравнение с 2013-а. Миналогодишният лидер, мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим, отстъпи на второ място със състояние от 72 млрд. долара. Последен в челната тройка отново е собственикът на компанията Inditex Амансио Ортега. За една година богатството на испанеца се е увеличило със 7 млрд. до 64 млрд. долара.

В рейтинга за 2014 фигурират 1645 души със състояние от 1 млрд. долара. Съвкупното им богатство е в размер на 6.4 трлн. – с 1 трлн. повече от миналата година. Списъкът включва рекорден брой нови милиардери – 268, като 42 от тях са жени. Дамите в класацията са общо 172, което също е своеобразен рекорд в сравнение с миналогодишния показател – сто тридесет и осем.

Средното състояние на участниците в рейтинга е 4.7 млрд. долара. Две трети от световните милиардери (1080) са натрупали сами капиталите си, 207 са наследили големи състояния, 352 са получили наследство, но са разширили значително мащабите на семейния бизнес. Летвата за попадане в Топ-20 на класацията се вдигнала с 8 млрд. до 31 млрд. долара.

Миналата година е била най-успешна за основателя и генерален директор на Facebook Марк Зукърбърг. Заради стремителния ръст на стойността на акциите на социалната мрежа той е увеличил състоянието си от 13.3 млрд. на 28.5 млрд. долара. В рейтинга влизат редица и нови богаташи, чийто рейтинг също е свързан с Facebook – тава са Шерил Сандбърг и съоснователите на приложението WhatsApp, Ян Коум (№202в списъка с 6.8 млрд. долара) и Брайън Ектън (№551с 3 млрд. долара), които продадоха творението се на Зукърбърг за 19 млрд. долара. Най-големият неудачник на годината е бразилският магнат Ейке Батиста, чието състояние намаля от 10.6 млрд. долара за 2013-я на 300 млн. долара.

Най-много участници в рейтинга живеят в САЩ – 492 души. Сто петдесет и двама от богаташите имат китайско гражданство.

Отново лидер

Благодарение на ръста на котировките на акциите на Microsoft 58-годишният Бил Гейтс се върна начело в списъка на Forbes – след четиригодишно първенство на мексиканския магнат Карлос Слим. По този начин за последните 20 години бизнесменът се издига за петнадесети път на върха на класацията на най-богатите в света. През февруари Гейтс напусна председателското място на борда на директорите на Microsoft, но остана в компанията със статут технологичен съветник на новия генерален директор Сатя Надела. Основателят не забравя и мисията си на благотворител, семейният му фонд вече е пожертвал за нуждаещите си общо 28 млрд. долара. Организацията продължава да се бори за намаляване на заболяванията от полиомиелит в държавите от третия свят. В името на тази кауза Гейтс успя да привлече 335 млн. долара от други участници в класацията на Forbes – Карлос Слим и Майкъл Блумбърг дариха по 100 млн. долара за фонда на Бил и съпругата му Мелинда.

Милиардерски главоболия

Дойде краят на четиригодишната хегемония на Карлос Слим в класацията на Forbes. Основната причина за обедняването на мексиканеца с 1 млрд. долара за една година е сривът на котировките на ценните книжа на миннодобивната му компания Minera Frisco. Нейните акции поевтиняха с над 50 на сто на фона на падането на цените на златото и медта. Този факт, както и намаляването на стойността на основния актив на магната – America Movil, най-големия телекомуникационен оператор в Латинска Америка – доведе до това, че Слимс се оказа единственият в топкласацията, чието богатство е намаляло. Бизнес империята на 74-годишния магнат все по-често предизвиква въпроси от страна на антимонополните регулатори – тя контролира 70-процентен дял на пазара на фиксираните и мобилни връзки в Мексико. Милиардерът притежава и контролните пакети от акции в промишления конгломерат Grupo Carso, инвестиционната компания Grupo Financiero Inbursa, технологичната Inmuebles Carso и инфраструктурната Ideal.

Възходяща тенденция

Собственикът на търговската империя Inditex Амансио Ортега не само се задържа на третото място в глобалния рейтинг, но и закрепи позициите си спрямо изпадналия от Топ-3 “оракул от Омаха” Уорън Бъфет. За една година “кралят на ритейла” забогатя с още 7 млрд. долара (а за две години с фантастичните 26.5 млрд.). Въпреки че напусна председателския пост на борда на директорите на Inditex още през 2011-а , Ортега не бърза да се разделя с контрола върху компанията – той и досега притежава 60% от акциите й. Милиардерът увеличава и портфолиото си от недвижими имоти с пазарна стойност 4 млрд. долара. Перлата в неговата колекция си остава 43-етажният небостъргач Torre Picasso в Мадрид. През 2013-а собственикът на Inditex придоби четири нови сгради в испанската столица, в Ню Йорк и Лондон, като похарчи 830 млн. долара за тях и увеличи броя на имотите си до двадесет и шест.

Син на железничар, Ортега започва като помощник в магазин за дрехи. Бъдещият милиардер основава бизнеса си още на младини, като заедно с първата си жена Розалия Мера шие в хола си долно бельо за продажба. Мера ражда две деца на Ортега – дъщерята Сандра и сина Маркос. Третата наследница на състоянието на основателя на Inditex е втората му дъщеря Марта, чиято майка е сегашната съпруга на милиардера Флора Перес Маркот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст