ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Яценюк: Готови сме да подпишем споразумението с ЕС

Migration Image

Украйна е готова да подпише възможно най-скоро споразумение за асоцииране с ЕС. Това заяви днес  премиерът на страната Арсений Яценюк, цитиран от световните агенции.

След почти тричасова среща с лидерите от ЕС, Яценюк заяви, че неговата страна е решена да подпише споразумението. Той подчерта, че Киев иска това да стане възможно най-скоро.

Именно отказът на бившия президент Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране, предизвика масови демонстрации в страната, които доведоха до свалянето му от власт.

Яценюк определи като "нелегитимно" решението на парламента в Крим да поиска присъединяване към Русия.

Той каза още, че организираният референдум в Крим на 16 март "няма никаква правна основа". "Призоваваме руското правителство да не подкрепя тези, които стимулират сепаратизма в Крим", допълни Яценюк.

Украинският премиер отново поиска от Русия разположените на полуострова войски "да се върнат в казармата си" и да започне диалог с оглед постигането на мирно решение на кризата.

Но "в случай, че ескалацията продължи, украинското правителство и военните власти ще реагират както позволява Конституцията", предупреди Яценюк. "Готови сме да защитим страната си. Имаме по-малко оръжия от Русия, нямаме ядрено оръжие, но имаме свободен дух", изтъкна той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст