ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мандатите ще спасят училищните директори

Директорите на школата ни са разделени на две категории - едните са вечни

Един от сигурните постулати, които ще залегнат в новия Закон за предучилищното и училищното образование, е директорите на училища занапред да бъдат избирани с мандат. По същество идеята на просветния министър Анелия Клисарова предвижда школските управители през определен период от време да бъдат атестирани от екип, включващ представители на регионалните инспекторати, учителите, училищните настоятелства и родителите. Целта е да бъде ограничена прекомерната власт на “вечните” директори, както и да се сведат до минимум едноличните им кадрови решения.

Всъщност парадоксалното е, че мандатността ще бъде най-добрата защита за директорите срещу управленските чистки и произвола на регионалните образователни инспекторати. Скандалният случай със смяната на досегшния директор на школото в Рибново Манчо Джуркин с активиста на ДПС Светослав Беков е показателен, че политиката е нежелан и неук гост на образователнта ни система. Подобни казуси обаче се използват от някои партии за пропагандни цели. Точно това се опита да постигне депутатката от ГЕРБ Галя Захариева, която заяви, че “метлата” е играла и в Шуменско, където с формални поводи са “политически” уволнени директорът на училището в с. Венец Салиме Кърджалиева, управителят на училището в Хитрино Ерхан Хюсеин и колегата им в с. Климент Алейдин Сали. По думите тримата били извикани принудително на разговор при началника на Регионалния инспекторат по образование Върбан Върбев, който им предложил доброволно да овакантят длъжностите си, за да не бъдат уволнени дисциплинарно.

В интерес на истината едва ли точно партията на Бойко Борисов може да служи за пример в това отношение, защото нечестните правила в образователната игра бяха често използвана практика и от бившите управляващи. Да припомним, че още през 2011-а 44 директори на училища в Пловдивска област “изгърмяха” заради активната “партийна” дейност на местния инспекторат по образование. Стигна се дори до откровени извращения, като това новоназначена директорка без необходимия за длъжността стаж да организира футболни мачове, в които децата излизат с фланелки с щампа “За купата на ГЕРБ”.

“Партийната любов” не подмина и регионалните инспекторати. Назначеният от ГЕРБ началник на образователната структура в Кърджалийско Гроздан Колев неправомерно уволни една дузина директори, като директорката на гимназията в Джебел Незиха Хасан дори бе заменена от жена с документирано психично заболяване. Същият Колев отстъпи мястото си на Сашка Тръпкова, след като седемте общини в региона показаха безпрецедентна солидарност и поискаха оставката му с протестна декларация, изпратена до “служебния” образователен министър акад. Стефан Воденичаров.

Активистката на ГЕРБ в Бургас Виолета Илиева скъса нервите на работодателя си министър Клисарова , като след последните избори излезе в перманентен отпуск по болест, разписван й в клиниката на известен съпартиец. “Заболяването на нервната система” продължи повече от четири месеца, през които регионалният инспекторат в Бургаско на практика не работеше и новата учебна година започна с умишлено планиран хаос – от необявени конкурси за директори и учители до скандали между преподавателите и родителите. Накрая наперената дама, която по време на болестта си се появяваше на светски събития, бе привикана спешно в столицата. Вместо да бъде уволнена дисциплинарно, Илиева добре е осребрила “доброволното” си освобождаване срещу компенсация от шест брутни заплати. Между другото, този случай е показателен за това кой е “давал моркова и кой е въртял тоягата”. Естествено на стола на Илиева пак седна “партийна” кандидатура – досегашният експерт в регионалното звено Георги Даутев е от квотата на ДПС в Бургас.

“Не е нормално да предлагаш пари на някого само и само да го освободиш от работа”, ревна областният лидер на ГЕРБ в Бургас Димитър Бойчев, а профсъюзите подеха рефрена, че образователното министерство започвало политическа чистка сред началниците на регионалните инспекторати по образование. От синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” обвиниха ведомството, че е предлагало с лека ръка по 10 000 лв. на началници на инспекторати, които са били назначавани от партия ГЕРБ, за да се откажат от работата си, и видяха политически реваншизъм, извършван без капка професионализъм.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст