ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нови удари по Ердоган

Migration Image

Силният човек в Турция Реджеп Ердоган получи солидна доза удари по репутацията си. Нови записи на предполагаеми телефонни разговори, чиято автентичност не може да се докаже, изтекоха в интернет. Във всички тях изглежда, че министър-председателят се намесва в правосъдието, искайки от бившия правосъден министър Садуллах Ергин да следи внимателно съдебно дело и да уреди медийният магнат Айдън Доган да получи присъда. Данъчните власти вече наложиха на Доган по друг случай от 2009-а глоба от 600 млн. долара. Магнатът, известен като противник на премиера, притежава голям брой телевизионни канали и вестници, критични от години към правителството.

Изправен в отбранителна позиция, Ердоган отговори в типичния си безкомпромисен стил. Той обеща, че ако неговата партия не спечели най-много гласове на местните избори на 30 март, ще се оттегли от политиката. Това всъщност не е особена проява на смелост, защото проучванията на общественото мнение класират формацията му като първа сила на задаващия се вот. Но ударите по управляващата партия и лично по нейния лидер могат да променят някои неща.

Кабинетът в Анкара бе разклатен от безпрецедентен корупционен скандал след започнатото на 17 декември миналата година антикорупционно разследване. Засега турският премиер продължава да запазва спокойствие и напълно отхвърля всички обвинения. “Нека те да публикуват всичко, което имат. Не се страхуваме от това”, заяви Ердоган, отивайки още по-далеч в оценките си. Той изрази убеждението си, че зад антикорупционната операция на полицията и подслушването на телефонните разговори на лица от правителството стои “опит за държавен преврат”. Като виновни за всичко бяха посочени “онези, които изпитват носталгия към някогашната Турция”, и по-конкретно редица политически партии, някои медии и работодатели. “Те събраха всичките си сили и нанесоха удар. Но загубиха, тъй като предприехме необходимите мерки”, изтъкна Ердоган.

Във връзка с подслушванията на телефонните разговори на ръководството на страната министър-председателят смята, че това не е извършвано в името на върховенството на закона, а “в интересите на определена организация или на международни кръгове”. Неговото становище е, че никъде по света не може да се подслушват премиерът, президентът, началникът на генералния щаб на армията и министрите. Що се отнася до т. нар. от Ердоган паралелна държава на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, премиерът обясни, че правителството възнамерява да предприеме стъпки срещу поддръжниците й след местните избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст