ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Високи колебания на валутните пазари

Migration Image

Единната европейска валута циркулираше през седмицата между върховите за последните два месеца – 1.3824 щ. долара за едно евро, които “докосна” на 28 февруари и с един цент по-ниската котировка от 1.3721 долара. Основната причина за колебанията бяха политическите новини от размирна Украйна и очакванията как ще завърши редовното съвещание на управителния съвет на Европейската централна банка на 6 март. А централните банкери на еврозоната решиха да оставят без промени основната лихва на общността – 0.25%, и увеличиха прогнозите си за икономическия растеж и за годишната инфлация. Тогава еврото се върна над 1.38 щ. долара и подобри постижението си от края на миналата седмица с котировки около 1.385 долара.

Публикуваните през седмицата фундаментални показатели на еврозоната бяха доста силни.

Растежът в сектора на услугите се е ускорил

през февруари, обяви независимата компания за бизнес анализи Markit Economics. Индексът, следящ активността в бранша, се е повишил до 52.6 пункта (срещу 51.7 през януари) и това е най-високата му стойност за последните 32 месеца. Водеща роля за този подем има Германия, чийто индекс е скочил от 53.1 точки през януари на 55.9 през февруари.

Отчет на европейската статистическа служба Евростат пък показа, че износът от еврорегиона се е увеличил с 1.2% през четвъртото тримесечие на 2013-а и има съществен принос за 0.3-процентния ръст на БВП на общността през този период. Вносът е нараснал с 0.4%, а потреблението на домакинствата – със символичния 0.1 процент.

Като добавим и по-силните от очакваните януарски продажби на дребно в еврозоната, и най-бързият от декември 2013-а насам растеж на частния бизнес получава се поредната серия от доказателства за по-силното икономическо възстановяване на блока, което на практика намали част от натиска върху ЕЦБ да увеличи монетарните стимули за стопанството.

Испания зареди с оптимизъм партньорите си

с отчетения през февруари ръст на заетостта, което се случва за първи път от 68 месеца. Броят на работниците, които внасят социални осигуровки, се е увеличил с над 60 хил. спрямо февруари 2013-а и е достигнал 16.2 млн., сочат последните статистически данни на испанското министерство на труда. Безработните са намалели с 55 хил. (на сезонно коригирана база) – най-забележимият спад, откакто се събира информация за трудовия пазар в страната. Регистрираните безработни испанци са били 4.81 млн. души през миналия месец – под върховите повече от 5 млн. през февруари 2013-а.

Обнадеждаващ е и публикуваният на 3 март обзор за промишлената активност в Испания – тя достигнала най-високото си равнище за последните четири години.

Февруарските числа обаче показват и колко големи са предизвикателствата пред започналия да се възстановява пазар на труда. Преди кризата 19 млн. испанци са правили вноски в системата за социално осигуряване – с 3 млн. повече, отколкото в момента. Друг повод на безпокойство е сравнително малкият брой на създадените през февруари постоянни работни места – едва 9% от подписаните дългосрочни трудови договори.

Рим получи предупреждение от Европейската комисия

за високия размер на публичния дълг на страната. В поредния си доклад за икономическите дисбаланси в Европейския съюз Брюксел подчертава, че силният растеж и намалението на задлъжнялостта са основните предизвикателства пред правителството на премиера Матео Ренци. Дългът на Италия е достигнал 2.07 трлн. евро, или 132.6% от БВП през миналата година, срещу 127% през 2012-а, съобщи на 3 март националната статистическа служба на страната. Миналогодишният бюджетен дефицит се е задържал на 3% от БВП, а стопанството се е свило с нови 1.9% през 2013-а след спад от 2.4% през 2012-а.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 1698 млн. евро (3321 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1% дял от купената и продадена валута.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст