ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК с нови стандарти за банкерските бонуси

Migration Image

Хитрите схеми за заобикаляне на регулациите за бонусите на висшия банков мениджмънт разгневиха законодателите в Брюксел през последните месеци. Сега обаче Европейската комисия (ЕК) представи нова порция правила, които целят да ограничат безотговорното поемане на риск от финансовите институции и да направят по-трудно за банкерите избягването на тавана на възнагражденията.

Във вторник (4 март) ЕК прие т. нар. регулаторни технически стандарти (Regulatory Technical Standarts – RTS), които въвеждат

критериите за категоризиране на персонала

чиито действия оказват съществено влияние върху рисковия профил на дадена институция. Документът определя служителите, които попадат в обхвата на регулацията според качествени и количествени критерии, свързани с тяхната роля и правомощия за вземане на решения и фиксираната им годишна заплата.

В обхвата на регулацията ще попаднат и служителите, чието годишно заплащане надхвърля определения от ЕК праг от над 500 000 евро. Правилото ще се прилага и ако служителят е сред първите 0.3% от персонала с най-високо заплащане в банкова институция или ако заплащането му е равно или по-голямо от “най-ниското общо възнаграждение за висшия мениджмънт и други лица, поемащи рискове”.

Правилата са разработени от Европейския банков орган (ЕБО) като допълнение към разпоредбите на Директивата за капиталовите изисквания (Capital Requirements Directive – CRD IV), която влезе в сила през юли 2013 година. Тя урежда формирането на променливия компонент на общото възнаграждение спрямо фиксираната заплата, като ограничава бонусите в банковите институции и инвестиционните фирми до 100% от фиксираната годишна заплата. При определени условия и с единодушно решение акционерите могат да увеличат бонуса до 200 процента.

“Някои банки правят всичко възможно, за да надхитрят правилата за заплащането”, заяви европейският комисар за финансовите услуги Мишел Барние при представяне на стандартите. Той допълни, че Европейската комисия ще остане бдителна, за да бъде сигурна, че новите разпоредби се спазват. Според Барние стандартите ще гарантират въвеждането на изискванията на Директивата в целия Европейски съюз и ще осигурят повече яснота за кого всъщност се отнасят ограниченията.

В новия регулаторен план е предвидена и

вратичка за кредитните институции

която позволява от “пипалата” за таван на възнагражденията да бъдат изключени определени служители, чието заплащане попада в определения лимит, но нямат съществени правомощия за вземане на решения и не носят риск за банката. Разрешението за това обаче ще се взима при много строги условия и винаги с одобрение на националния надзорен орган.

Според плана на ЕК националните регулатори ще трябва да дадат предварително съгласие за всеки банкер, ако той е спечелил 750 000 евро или повече. Ако бъде представено искане за изключване от ограничението за бонусите на висш мениджър със заплата от 1 млн. евро или повече, компетентните органи ще трябва да уведомят Европейския банков орган, преди да бъде взето решението. При подобни ситуации институциите ще трябва да докажат, че въпреки много високото възнаграждение въпросният служител в действителност няма никакво съществено влияние върху рисковия профил на институцията.

Депутатите от Европейския парламент и

националните правителства имат един месец

за да представят мненията и препоръките си по предложенията. Тепърва предстои темата да се представи за обсъждане и в Европейския парламент.

Според белгийския депутат в Европарламента Филипе Ламбертс критериите са твърде “хлабави”, особено заради факта, че акционерите нямат достатъчно контрол върху заплащането, а банкерите от своя страна не проявяват сдържаност.

“Регулаторите трябва да разполагат с надеждни критерии за оценка на риска, така че никой да не изпада от обхвата заради слаб надзор. Те трябва да гарантират, че в рамките на критерия наистина ще бъдат обхванати всички служители, поемащи рискове”, коментира британският евродепутат Арлийн Маккарти от групата на социалистите. Тя е и един от водещите законодатели при създаването на правилата за бонусите в ЕС.

Брюксел определя новите критерии като по-строги от тези, които в момента се използват в ЕС. Новите стандарти имат за цел да гарантират, че всички лица, които поемат материални рискове от името на една банка са включени в ограниченията за заплащането и това ще намали апетита им към риск.

Правилата за бонусите на висшите банкови мениджъри влязоха в сила на 1 януари тази година, което означава, че ограниченията ще се прилагат за пръв път спрямо бонусите за 2015 година

 

 

Един от архитектите на ограниченията за бонусите на банкерите – белгийският евродепутат Филипе Ламбертс – призова Европейската комисия да съди Великобритания заради това, че е позволила на банките на Острова да заобиколят новите правила. Според него Великобритания се е провалила при прилагането на правото на ЕС. Ламбертс заяви, че управляващите нямат никакъв интерес да спират “абсурдните възнаграждения”.

“Това, на което сме свидетели сега, е опит от страна на най-големите банки, с подкрепата на британското правителство, да заобикалят правилата, като компенсират възнагражденията чрез повишаване на фиксираната ставка в тях”, заяви Ламбертс.

Неговото възражение идва, следкато най-големите британски банки Barclays, Lloyds Banking Group, HSBC иRoyal Bank of Scotlandпредставиха скандални схеми за възнаграждаване на техните шефове чрез въвеждане на “фиксирани надбавки”, които гарантират, че цялостното им заплащане няма да бъде по-малко след въвеждане на тавана.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст