ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изключените от БСП: Защо е тази омраза и страх!

Migration Image

Реакциите след изключването от БСП на знаковите фигури Георги Първанов и Румен Петков, както и други досегашни членове на партията, които се присъединиха към политическия проект АБВ , не закъсняха. Припомняме, че според устава на партията, който работи за алтернативна изборна листа, се самоизключва . Това е точката, по която от БСП отпаднаха още бившият здравен министър от правителството на Сергей Станишев – Евгений Желев, кметът на Перник Росица Янакиева, Ивета Станкова-Пенкова и членове на инициативния комитет на АБВ – Емил Константинов , Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов.

Георги Първанов реагира светкавично. От Перник той заяви: "Националният съвет на БСП няма правомощия да изключва и да обявява самоизключване ". Той посочи, че не е изневерил на партията. Не сме избягали от служебните си задължения, хванали сме се за много сериозна работа, заяви Първанов. Според него АБВ е с амбицията да спечели евроизборите и следващите. Първанов не уточни кои точно избори визира. По думите му АБВ не е изневерило на очакванията на хората, а това са направили "онези на "Позитано " 20". Първанов каза още, че държи на членството си в БСП заради обикновените социалисти, сред които е и общинската организация на БСП в Ковачевци, към която той принадлежи. Георги Първанов обвини "Позитано" в имитация на политика. Нямаме намерения да се занимаваме с тях, ще работим по националните политики, каза лидерът на АБВ и добави, че движението ще води последователна социална политика, но няма да остане в лявото пространство, а ще подаде ръка и към други партии в името на националния интерес.

От своя страна водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин призова за връщане на сериозността в политиката и постигане на съгласие по важни за държавата въпроси. Случващото се в България няма нищо общо със случващото се с европейски леви партии, заяви той.

Според Румен Петков "това решение е същностен принос към партийното строителство"."Продължавам да не разбирам – какво налага такава омраза и страх. Не разбирам факта, че грубото загърбване на конгресни решения, на лъжата и манипулацията, се приемат като норма на поведение на ръководството на БСП. И тогава, когато си отстоявал да се изпълняват решенията и поетите пред стотици хиляди хора ангажименти, да ти се търси сметка…Но очевидно е такава ситуацията днес в ръководството. Така са преценили колегите, така са направили. Фактът, че за тези членове на Националния съвет е някак и естествено в тази кампания да са партньори с Делян Пеевски и вестник "Уикенд", носи още по-голямо разочарование у обикновените, нормални социалисти и на първо място интелигенцията. Но това е изборът на партийното ръководство", заяви още Румен Петков.

Ето и как зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов обяви новината на "Позитано " 20: "Националният съвет констатира прекратяване на членството. Дори бяха добавени и допълнителни мотиви с оглед на вече осъществяваната паралелна политическа дейност чрез друга политическа формация, чрез засягане на единодействието на партията и изразеното намерение за самостоятелно участие както в предстоящите европейските избори, така и в следващи национални избори. Тук дори беше добавен и стремежът за прекратяване на дейността на сегашното управление, така че всичко това допълва картината. В случая става дума за действие, което за нас не е неочаквано", обясни Стоилов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст