ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Робърт Удръф спасява “Кока-Кола”

Migration Image

Американският бизнесмен и филантроп Робърт Уиншип Удръф (на английски: Robert Winship Woodruff) е президент на компанията "Кока-Кола" от 1923 до 1954 година. Под негово управление тя постига небивал търговски успех и въвежда много новаторски идеи и стандарти в производството на безалкохолни напитки, които се използват и до наши дни. Неговото име носят много образователни и културни забележителности в град Атланта, щат Джорджия (САЩ).

Удръф е роден на 6 декември през 1889 г. в град Кълъмбъс (Джорджия). Син е на Ърнест Удръф, бизнесмен от Атланта, който (наред с много други неща), е лидер на група от инвеститори, които купуват компанията "Кока-Кола" от Ейза Григс Кандлер през 1919 година.

Робърт Удръф започва работа в "Уайт Мотър Къмпани", автомобилостроителна компания със седалище в Кливланд, щата Охайо, и бързо успява да се издигне до позиция вицепрезидент на компанията.

По време на Първата световна война, Удръф се присъединява към Армията на САЩ, където служи в артилерията.

В началото на 20-те години на миналия век компанията "Кока-Кола" изпитва финансови затруднения. Тогава за нейн президент е избран Робърт Удръф, който по това време е на 33 години. Удръф успява да стабилизира компанията, увеличава многократно продажбите на наливна "Кока-Кола" и в пъти продажбите на бутилирана "Кока-Кола". Създава задграничен департамент през 1926 година, въвежда опаковките, съдържащи няколко бутилки "за вкъщи", хладилните шкафове, както и първите вендинг автомати за продажба за безалкохолни напитки.

Робърт Уиншип Удръф остава президент на компанията до 1954 година, но после е в борда на директорите още тридесет години. Умира през 1985-а, погребан е в гробището "Уествю" в Атланта, щат Джорджия.

The Coca-Cola Company (на български се произнася "Кока-Кола Къмпани") е най-големият производител, дистрибутор и търговец на безалкохолни напитки, концентрати за производство на безалкохолни напитки и сиропи в света. Основана през 1892 г. днес е една от най-големите компании в Съединените американски щати и света, като дава работа на над 90 500 служители. Акциите й се търгуват на Нюйоркската фондова борса и влиза в индексите Дау Джонс и S&P 500. Управлението й се намира в град Атланта, щата Джорджия. Тя е собственик и производител на най-популярната напитка "Кока-Кола", на енергийни напитки и минерални води. Главен изпълнителен директор и председател на съвета на директорите е Мухтар Кент.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст