ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сребърник

Migration Image

Неуспялата кандидатката за поста главен съдебен инспектор Веселина Тенева се оттегли в заслужен отдих. Съдийката от Върховния административен съд (ВАС)имаше готовност да служи на Темида още 5 години, но се огледаха в имотните й сделки и в спестяванията й. Прехвърляла апартаменти и трупала депозит, докато раздава върховно правосъдие. Ама не можело да е от заплата… Не може от заплата, но може от възнаграждение.

Само висшият съдебен съвет (ВСС) се скумросва. Взели да се дърлят каква награда да дадат на Тенева за пенсионирането й. Бива ли такъв педантизъм, щом няма спор дали Тенева трябва да бъде наградена, или уволнена? По традиция при излизане в пенсия всички магистрати са отличници. Получават “личен почетен знак – златен”. Точно това предложи началникът на Тенева във ВАС Георги Колев. С добавката златото да бъде подплатено с парична награда.

Комисията по предложения и атестиране на ВСС обаче предложи друго – наградата да е служебна благодарност и грамота. Докато я проверявали, попаднали на дело от 1998 г. с участие на нейни роднини. Тя била в съдебния състав, но не си направила отвод, както изисква законът. Давностните срокове за търсене на дисциплинарна отговорност изтекли, пък и по това време нямало Етичен кодекс на магистрата, та нищо не можело да се направи. Каква ти магистратска етика, щом е нямало етичен кодекс?

Ей за тая дреболия се завърза спор в съвета. Всичко друго е кристал. Свръхспестяванията на Тенева били “окрупняване на влоговете й”. Сделките на съпруга й пък ВСС не бил компетентен да проверява. Стигна се до свръхкомпромис : тя да вземе “личен почетен знак – сребърен”. А спестяванията й ще бъдат доокрупнени с 90 000 лв. пенсионно обезщетение. Колеги на Тенева вече я съветват, ако не е доволна от среброто, да го позлати с 24-каратово злато. Твърди се, че това не би я затруднило.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст