ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Орешарски: Необходимо е заздравяване на политическата система

Migration Image

Необходимо е заздравяване на политическата и парламентарна система с най-простото обяснение, че модерната демокрация е партийно-парламентарна, заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с медиите „Открито управление“, в която участват лидерите на подкрепящите кабинета партии БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.

С уговорката, че няма какво повече да добави, той цитира сентенцията на Чърчил, че "демокрацията е лоша система, но няма по-добра".

Премиерът изтъкна, че кабинетът му е поел управлението след мандат на „управленски волунтаризъм“, като посочи, че това е било еднолично управление с нарушени принципи на демократичното управление.

Нарастващ брой български домакинства бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние, отбеляза премиерът.

За ситуацията Орешарски даде един пример – ако през 2009 година достига 81 000 новородени, то тя е паднала до 59 000 бебета – „тъжен рекорд за последните 50 години“.

Орешарски заяви, че е бил наясно с политиките и мерките, които е трябвало да предприеме, но рискът от неуспех е оставал. Рискът бе не дали мерките ще дадат резултат, а дали българските граждани ще проявят търпение да изчакат, уточни той.

Премиерът акцентира на усилията на кабинета за по-приветлива бизнес и инвестиционна среда и обеща те да продължат с „неотслабващо темпо“.

По отношение на насърчаването на инвестиционната активност и на предприемачеството, министър-председателят заяви, че първите позитивни развития на икономиката от края на миналата година започват да дават и обнадеждаващи резултати в икономиката. За първите два месеца са заявени от работодателите с 3600 повече работни места спрямо същия период на 2013 година.

По думите на Орешарски управляващите продължават да държат на мерките по временната заетост, като търсят "по-полезни форми". Като една от тези форми примиерът открои програмата, по която се предвижда около 5000 безработни да бъдат заети като охранители в по-малките населени места, за да подпомогнат борбата с битовата престъпност.

Премиерът отчете за пореден път ускореното възстановяване на ДДС към фирмите, развитието по проекта „Южен поток", изграждането на междусистемните газови връзки, развитието по проекта за седми блок на АЕЦ Козлодуй, както и създаването на публичната инвестиционна програма от 500 млн. лева. Орешарски отчете, че 36 на сто от парите са отишли към общини, управлявани от ГЕРБ, 24 % – БСП, 17 % – ДПС, 33 на сто от всички останали. За сравнение Орешарски посочи, че от юли 2009 до края на миналата година – общини от ГЕРБ – 86 на сто.

Орешарски напомни, че настоящите управляващи са ускорили усвояването на европейските средства. По думите му неговият кабинет е заварил разплатените средства на ниво от 37 процента, а в края на февруари тази година те са вече 58 на сто. Освен това страната ни е пред финализиране на споразумението с ЕК по отношение на оперативните програми за периода до 2020 година, което според премиера ще гарантира по-добра усвояемост на парите и по-добро постигане на заложените цели.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст