ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Грузия е спирка на важни търговски пътища

Migration Image

Бизнес делегация ще пътува до Тбилиси, столицата на Грузия, в периода между 26 и 29 март, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата. Посещението е по повод участието в международна конференция и бизнес форум на тема: "Икономическа интеграция с Европейския съюз – перспективи и възможности", която ще се проведе на 27 и 28 март.

Тази конференция се организира от Министерството по европейската и евро-атлантическата интеграция на Грузия, а съорганизатор е Министерството на икономиката и устойчивото развитие на Грузия. Събитието ще събере гостите в Изложбения и конгресен център "Експо Грузия" на 27 март, като се очаква участие в него да вземат представители на държавната власт на Грузия и страните членки на Европейския съюз и бизнес средите.

На 28 март ще се проведе бизнес форум, на който ще се представят инвестиционните възможности на Грузия в енергиен сектор и селско-стопанство. Заедно с това са предвидени фирмени презентации в секторите: строителство, банки, винопроизводство, тематично изложение и двустранни срещи по интереси.

Грузия (на грузински: Сакартвело) е държава, разположена в централната и западната част на Закавказието. Тя граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад. Грузия е член на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. От години страната се стреми към членство в НАТО и Европейския съюз.

До 1991 г. страната е част от Грузинска ССР – република в състава на СССР, а от 9 април същата година обявява независимостта си.

Местна валута е грузински лари (GEL), като 2.40 GEL = 1 EUR (в зависимост от развитието на световната икономика и финансовата конюктура, обменният курс на еврото варира).

Всички платежни операции на територията на Грузия задължително се извършват в местна валута – грузински лари. Препоръчително е да се изискват бележки за обмяна на валута на обменните бюра, както и касови чекове или фактури за всяка заплатена стока или услуга.

Главните пътни артерии и шосейната мрежа са в добро състояние. Трафикът по основните автомобилни пътища е интензивен. При пътуване с МПС се препоръчва зареждането с гориво да се осъществява на бензиностанциите от големите международни вериги, например "Лукойл", "Висол", "Сокар" и "Еко".

Не съществуват ограничения за пътуване (No specific traffic advice) – с изключение на отделни специфични проблеми и ограничения, които туристите следва да съблюдават при транзитни пътувания и при посещения в страната.

При пътуване за Грузия е необходимо да се притежава валиден български паспорт или лична карта. Българските граждани, както и чужденците, които имат статут на постоянно пребиваващи в България, са освободени от изискването да притежават визи за влизане и пребиваване на територията на странатадо 360 дни.

За престой повече от 360 дни е задължително получаването на виза, което може да стане във всяко териториално подразделение на Агенцията за гражданския регистър при Министерството на правосъдието на Грузия.

За граждани на страните членки на Евросъюза не се изискват задължителни ваксинации при транзитни пътувания и туристически посещения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст