ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Жена ще оглави Централната банка на Кипър?

Migration Image

Финансовият инспектор Кристала Георгаджи е най-вероятният кандидат, който ще поеме управлението на Централната банка на Кипър, след като гуверньорът Паникос Деметриадис неочаквано подаде оставка в понеделник, информират кипърски медии. Източници от правителството потвърждават, че Георгаджи, чиито уличаващи доклади са били проклятието на няколко правителства, е силен претендент за управител на централната банка.

"Тя има утвърдена репутация на независим и самостоятелен професионалист и това трябва да разсее всички опасения, че това е политическо назначение", посочват още информирани източници.

Паникос Деметридес, близък до бившото комунистическо правителство на Кипър напусна централната банка в понеделник, след две години работа от своя 5-годишен мандат като гуверньор, а като причина за решението си посочи лични и семейни причини. Лошите му отношения с дясноцентристите, които поеха властта преди година, преследваха неговия мандат, особено по време на хаотичния спасителен заем за страната, който доведе до изземване на част от спестяванията на вложителите и закриването на втората по големина банка в Кипър. Банкерът имаше пререкания и с борда на директорите на централната банка, а името му бе замесено в скандал с договорите на консултантските фирми по спасителния заем за острова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст