ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плевнелиев иска газ от Катар

Migration Image

"Разбира се, аз като държавен глава нямам нищо против да купуваме газ от Катар. Чудя се само как да го докараме", каза президентът Росен Плевнелиев по време на визитата си в Доха.

Темата за вноса на втечнен газ присъства от няколко години в почти всички офицални разговори между България и Катар. Липсата на решение за преноса му прави невъзможна доставката му. Възможността Катар да се превърне в алтернативен доставчик на природен газ би повишила енергийната независимост на България. Катар е най-големият износител на втечнен газ и наличието на европейски терминал за неговото регазифициране и пренос до България би позволил пренос до нашата страна. Росен Плевнелиев съобщи, че ще предложи да се промени подхода, тъй като досега всички газови коридори са били изток-запад. Президентът съобщи, че би искал да се помисли дали е възможно да има газов коридор юг-север:

"Да се използват възможности на гръцки пристанища, България да бъде като разпределителен център и да стигне газ от Катар до Румъния, Чехия, Полша, Унгария, защо не и до Балтийските държави. Със сигурност няма да стане от днес за утре, но ние ще поставим този въпрос на масата, още повече в светлината на това, което се случва в Украйна". Президентът е убеден, че когато сме енергийно диверсифицирани и вързани към различни източници, тогава идват чуждите инвестиции и фабриките.

"Те няма как да дойдат, когато зависим от една тръба и някой спре кранчето като през 2008 година и ни остави на студено в най-студената зима. Защо да сложите фабрика в държава, когато някой може да й спре газта, нарушавайки собствените си споразумения?", коментира още Плевнелиев.

Плевнелиев подчерта, че предстоят преговори между България и Катар в няколко стратегически направления – земеделие и производство на храни, високи технологии и енергетика. Президентът се срещна и с българската общност в Катар.

Предстои българският държавен глава да се срещне с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и с президента на фондация Катар шейха Моза бин Насер ал Миснед. Между двете страни ще бъдат подписани двустранни споразумения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст