Борис Велчев свидетелства по делото срещу мъжа-двойник

Migration Image

Конституционният съдия и бивш главен прокурор Борис Велчев се яви днес като свидетел в Софийския районен съд (СРС) по делото срещу рецидивиста Петко Цветков. Преди две години Цветков се представи за Велчев и поиска от тогавашната шефка на Агенцията по вписвания (АВ) Виолета Николова 10 000 евро, написа “Правен свят”

Разпитът на Велчев продължи по-малко от 5 минути. Повече време му отне дори влизането в сградата на съда и процедурата по снемане на самоличност. С показанията на Велчев трябва да се установи дали Виолета Николова се е познавала с него. Бившият главен прокурор обясни, че познанството им било протоколно и нямали нито служебни, нито лични отношения. За случая разбрал от началничката на кабинета му Катя Янакиева, с която Николова се свързала, веднага след обаждането от Цветков.

Според обвинението, на 22 февруари 2012 г. подсъдимият, който има 12 присъди и повечето са все за измами, се обадил на Николова и казал, че е разговарял с тогавашния премиер Бойко Борисов и до края на деня тя трябва да осигури 10 хиляди евро и да ги дари по примера на бившия директор на НЗОК Нели Нешева. Цветков предупредил Николова да не споделя за разговора, защото телефонът й се подслушва. Тя обаче помолила свой близък да й купи СИМ-карта на негово име и позвънила на Янакиева, след което измамата била разкрита. От обясненията на самата Николова пък ставаше ясно, че била заплашена от подсъдимия, че ако не дари парите, ще има проблеми с правосъдието.

Пред съда днес Борис Велчев разказа по-различна версия, която му била предадена от Янакиева тогава. Той уточни, че това се е случило, след като вече бе започнало разследването срещу Николова за скандала с бонусите, които тя си е раздала.

“Каза ми, че Николова й е звъняла и обяснила, че лице, представящо се за мен, провело разговор с нея и искало пари, за да бъде прекратено делото й. Веднага се обадих на главния секретар с молба да приеме сигнала и да извърши максимално бързо всички необходими действия”, каза Велчев. От показанията му излиза, че Николова не е била заплашвана с проблеми с правосъдието, ако не даде парите, а по-скоро й е обещано разрешаване на този проблем срещу 10 000 евро.

Съдията Мирослав Георгиев обаче не зададе повече въпроси на Велчев, а прокуратурата и защитата на подсъдимия изобщо нямаха питания към него. Така разпитът на Велчев бързо приключи, а с това и заседанието, защото той бе единственият явил се свидетел за днес.

За измамата самата Виолета Николова съобщи на пресконференция, след като вече бе уволнена от АВ, а по-късно прокуратурата я прати на съд за бонусите и на 17 октомври м.г. тя бе осъдена на първа инстанция на 5 години затвор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст