ЕС ще помага на България финансово и експертно

Migration Image

Вицепремиерът Цветлин Йовчев придружи еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом по време на посещението й в центъра на Държавната агенция за бежанците в Харманли.

Европейският комисар изрази задоволство от видяното в приемателния център и сподели, че е свършена голяма по обем работа за подобряване на материалното състояние на бежанците и за ускоряване на процедурите по получаване на статут. Според Сесилия Малмстрьом отпуснатите до момента 15 млн. евро са използвани за подкрепа на дейностите по обучение на чужденците, за подготовка на специалисти и за материално осигуряване. Еврокомисарят заяви, че останалата част от финансовата помощ ще бъде отпусната след предоставяне на изготвяната от МВР и правителството стратегия за интеграция на чужденците. Според Малмстрьом, тези центрове трябва да останат от отворен тип, тъй като не бива да се нарушават основни актове на Европейския съюз.

“Полагаме извънредни усилия, за да осигурим на тези хора нормални условия на живот и това вече се оценява от всички”, заяви вътрешният министър. В подкрепа на думите на еврокомисаря той допълни, че приоритет при издаването на статут ще имат определени групи лица с доказана нужда от закрила, а тези, които нямат основание за това, ще бъдат извеждани извън страната.

В заключение министър Йовчев изрази благодарността си към усилията на Европейската комисия и личният ангажимент на госпожа Малмстрьом, които помогнаха на България в труден момент да преодолее пика на кризата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст