Пациенти с трансплантации поискаха оставката на здравния министър

Migration Image

Пациенти с трансплантирани органи и бъбречни заболявания излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването и поискаха оставката на здравния министър Таня Андреева, заради нерешени проблеми с доплащането на лекарствата им. Недоволните пациенти се оплакаха от пропуски в здравната система и още в началото на месеца пациентски организации призоваха здравният министър да се оттегли от поста си.

Оригиналните и генеричните медикаменти за трансплантирани пациенти са в една група в Позитивния лекарствен списък и когато цената на даден продукт от групата бъде намалена, Здравната каса започва да плаща за него. По този начин пациентите са принудени да доплащат 200-300 лева за лекарството, с което са се лекували. Причината е, че държавата решава да покрива само най-евтините продукти на пазара, без да се съобразява с това кои са най-ефикасните или най-ползваните медикаменти, обясняват пациентите.

Затова те поискаха оригиналните лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък, да бъдат разделени в отделни групи според действието на молекулите им. Според пациентите голяма част от трансплантираните пациенти са резистентни към този медикамент, който касата заплаща, защото е най-евтин и има голям риск от отхвърляне на трансплантирания орган.

Днешният протест беше организиран от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, но към него се присъединиха и представители на други пациентски организации. От недоволството обаче се разграничиха от Българския съюз на трансплантираните, тъй като те предпочитали да заложат на диалог с институциите.

Преди време Таня Андреева се оправда, че пациентите с трансплантирани органи не трябва да доплащат за необходимите им лекарства, защото те се покриват изцяло от здравната каса.

Протестиращите се срещнаха със зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Той обясни, че дори и лекарствата да бъдат разделени по групи, ако на фармацевтичния пазар се появи генеричен медикамент, то Здравната каса отново ще плаща неговата цена, защото е по-ниска от тази на оригиналния продукт. Протестиращите получиха покана на 7 април да присъстват на среща в здравното ведомство, за да обсъдят отново проблема. Очаква се на нея да отидат и представители на Здравната каса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст