Двойни глоби на пътя по празниците

Migration Image

Глобите за нарушителите на пътя през празниците да са двойни в сравнение със санкциите в останалите дни. Това предложи като промяна в бъдещия Закон за движение по пътищата (ЗДП) секретарят на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението Алекси Кесяков по време на дискусия, пишат медии.

“Подобна практика – двойни глоби в празничните дни, има в Австралия”, каза Кесяков. Той предложи и по-сериозни глоби, ако в колата се возят и пътници. Статистиката сочи, че през миналата година като пътници в леки автомобили са загинали 150 души. Според Кесяков може да се помисли за ограничения на скоростта в тъмната и светлата част от денонощието.

При протоколите за пътни инциденти КАТ да посочва и вината на инфраструктурата, предложи председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Той препоръча шофьорската книжка да е с 10-годишна давност и после водачите да се явяват на “лек проверовъчен изпит”. Според него така било в САЩ.

Депутатът от ГЕРБ Нели Петрова препоръча да се вземат и мерки за шофьорите в напреднала възраст. Тя е майка на прегазената на пешеходна пътека Лора.

Друга идея е да се въведе задължително поставяне на стикера “Млад шофьор” на прясно взелите книжка. “Трябва да има контрол за младите водачи, които имат стаж една година. Това не е дискриминация, това е загриженост”, подчертал Тодоров.

Председателят на Съюза на автомобилистите в България Георги Янакиев цитира статистика, според която всяка втора катастрофа у нас е дело на млад водач със стаж от 3 до 6 месеца. До края на другата седмица се формират работните групи за законопроекта. Той може да бъде готов до 3-4 месеца и да се предложи за обсъждане в транспортната комисия, каза зам.-председателят й Георги Свиленски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст