Фейсбук купува производител на игри за 2 млрд. долара

Migration Image

От „Фейсбук“ обявиха, че са се споразумели да придобият производителя на устройства за виртуална реалност „Окюлъс Ви Ар“ (Oculus VR) за 2 млрд. долара, залагайки на бъдеще, в което социалната мрежа ще се превърне триизмерно изживяване, пише „Ню Йорк Таймс“.

Цената ще бъде платена с 400 млн. долара в пари, а остатъкът – в акции на „Фейсбук“.

Сделката е неочакван ход на „Фейсбук“, защото малката стартираща компания „Окюлъс“ , която все още не е доставила продукт за широката публика, работи в технологична ниша, за която се смята, че е насочена основно към най-запалените геймъри.

Основателят и изпълнителен директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг обаче подчертава, че виртуалната реалност може да бъде следващата голяма компютърна платформа след мобилната.

„След игрите, ние ще направим „Окюлъс“ платформа за много други изживявания“, посочва той.

С тази придобивка „Фейсбук“ се нарежда сред многото компании от Силициевата долина, инвестиращи в носими (wearable) устройва, които променят представата за това как хората в бъдеще ще си служат с информацията и други форми на съдържание.

Преди месец „Фейсбук“ обаяви, че купува приложението за мигновена комуникация „УотсАп“ за 19 млрд. долара, което е и най-скъпата придобивка на компанията до момента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст