Отменят забраната за Twitter в Турция

Migration Image

Съдът в Турция се обяви срещу решението на правителството да блокира социалната мрежа "Туитър" (Twitter). Преди по-малко от седмица управляващите в Анкара ограничиха достъпа до сайта за микро-блогинг, за да спрат разпространението на обвинения в корупция срещу министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган и неговата администрация.

Ердоган нареди незабавното блокиране на Twitter миналия четвъртък по причини, "свързани с националната сигурност".

"Туитър и други такива, ние ще ги изкореним. Международната общност може да каже това или онова – не ми пука. Те ще видят силата на Република Турция… Свободата не означава намеса в личния живот на хората и издаване на държавни тайни на международно ниво чрез тези канали." Това бяха думите на Ердоган, произнесени по време на предизборен митинг в Бурса, малко преди да забрани социалната мрежа.

Но дори и Абдуллах Гюл, президентът на Турция се обяви против блокирането на Twitter, като обвини правителството, че действа извън закона. Правителството на САЩ също остро осъди мярката.

В днешното си решение, турският съд заповядва вдигане на забраната и предоставяне на достъп до Twitter през следващите часове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст