Стабилизират “Напоителни системи” с 15 млн. лева

Migration Image

Кабинетът реши да отпусне 15 млн. лева на държавното предприятие „Напоителни системи“, с които да се решат основните проблеми в него. Това съобщи министърът на земеделието проф. Димитър Греков след правителственото заседание. С парите ще се покрият задълженията на компанията към кредиторите и неплатените заплати на служителите. За целта премиерът Пламен Орешарски е натоварил лично финансовия и земеделския министър до месец да подготвят доклад за състоянието на дружеството и за неговото развитие в бъдеще. Греков уточни, че документът не представлява ревизия на предприятието, а по-скоро план за бъдещо развитие.

„Въпреки лошото наследство от правителството на ГЕРБ, дружеството продължава да изпълнява своите задачи по напояване на земеделските земи и стопанисването на 21 язовира в страната“, обяви земеделският министър. Той допълни, че преди дни е приет и Законът за водите, в който се регламентира изпълнението от страна на „Напоителни системи“ на още една дейност, свързана с управлението на водите. През 2011 с решение на тогавашния кабинет тази дейност беше отнета на държавното предприятие и на практика тя не се заплащаше от държавата. Това, според Греков, на практика е довело дружеството до днешното му финансово състояние. С приемането на новия закон обаче „Напоителни системи“ ще изпълнява стопанската си дейност и ще получава пари за това, увери Греков.

Той коментира и появилите се спекулации за 20% скок на цените на хранителните продукти в големите хипермаркети, ако те бъдат задължени да продават български стоки. Преди време представителите на големите търговски вериги предупредиха, че ако бъде регулирана дейността им със закон, това ще доведе до повишение на цените. От години се говори за въвеждането на регулация ъв взаимоотношенията им с доставчиците, които се оплакват от натиск и налагане на непосилни условия, за да бъдат допуснати техните стоки до рафтовете на магазините.

Според Греков обаче няма опасност от драстично повишение на цените. „Но ако това се случи, това е възможност в тях да влязат повече български стоки“, посочи още земеделският министър. Той допълни, че от няколко месеца се водят активни преговори с ръководствата на големите вериги и те са изразили готовност да пуснат много повече български стоки в търговската си мрежа. „За съжаление, обаче българските производители не са подготвени да произвеждат толкова големи количества от своята стока“, призна Греков. Затова в новото издание на Програма за развитие на селските райони са предвидени средства за създаване на обединения на земеделските производители и тържища, където те да предлагат своята продукция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст