Борисов: Ощетени сме от Изборния кодекс

Migration Image

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в парламента, че опозицията е ощетена и това налага промени в изборното законодателство. Вчера партията предложи промени, в които се предвижда да се промени съставът на Централната избирателна комисия – ЦИК да се състои от 20 членове, а не от сегашните 19.

"Ръководството на ЦИК, арбитърът за изборите, се състои от председател от БСП, зам.-председател от „Атака” и секретар от ДПС. Подписите се полагат от председателя и секретаря, т.е. БСП и ДПС. Ние сме ощетена партия и затова искаме да възстанови поне елементарната справедливост, правейки огромния компромис да се примирим за зам.-председател", обясни Борисов.

„Не искам никой нито да се отказва, нито да ни дава. Ние сме си постигнали тези резултати на изборите и те ни се полагат”, добави Борисов.

„Парламентът прие избирателен закон, който не е в унисон с изискванията на Венецианската комисия – да не се променя ЦИК една година преди изборите, да не се променя закон една година преди изборите или да не се прави закон в полза на едно статукво в парламента, което има между БСП, ДПС и „Атака”, допълни Борисов.

"Пламен Орешарски се готви да вземе нов дълг. Това, което знаем, че е заявил, е, че това ще стане веднага след изборите, само че тогава пазарите са по-лоши", каза още лидерът на ГЕРБ.

„Всички му дават акъл, ако взима дълг и емитира дълг, да го направи сега. Само че те, както всяко нещо, отлагат за след изборите. Тогава народът ще плати не само новия дълг, но и по-големи лихви по него – 3.9 млрд. лв. Това е просто, отсега мога да кажа, капан, който всяко следващо правителство няма да може да плати. В тази криза, в тази безработица, в тези забатачени програми, няма да може да се плати после този дълг. Никой не знае за какво е – да си ги харчат за нещо, което всички ще плащаме после с лихвите”, обясни Борисов.

"Срокът за иницииране на референдум е изтекъл без да бъде проверена подписката и това е много скандално, каза още Борисов.

„Защото да правиш референдум отделно от изборите? Нашето искане беше да се направи по време на изборите, за да е безплатно. Сега, ако направят референдум в различна от 25 май дата, това означава, още поне 14 млн. лв. от бюджета”, добави той.

"Аз се радвам, че ЕРП-та са дадени на прокурор, защото така прокуратурата ще има възможност да се запознае с договора", коментира още Борисов.

„Такива договори, аз не съм виждал. Всъщност виждал съм за ТЕЦ „Марица”, подписани малко по-рано, където има само задължения за държавата и никакви права. За ЕРП-та трябва да се проследи цялата хронология, как бяха продадени навремето, защо бяха продадени така, че държавата да запази дял, който няма абсолютно никакъв глас”, добави Борисов.

„Първото правителство, което глоби ЕРП-та, беше това на ГЕРБ. Оттук нататък всички движения, които се правят, трябва да бъдат не на базата на популизма, а на разума. Защото, с така подписаните договори преди 5 – 6 години, те ще ни осъдят.

България постепенно, заради Станишев и Първанов, от 2006 година подписаните договори и рамкови споразумения за АЕЦ „Белене”, ни съдят за огромни суми в Париж. Ако сега влезем и на съд за ЕРП-та, с подписаните договори, да не предвещаваме изхода, но при един изход да съдят държавата – става дума за милиард.

Оттук-нататък министърът на икономиката и енергетиката трябва много бързо да излезе и да каже на базата на тези договори и публично най-вече пред Министерски съвет да се вземат адекватни решения", заяви лидерът на ГЕРБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст