“Ексън” предлага съдружие на”Роснефт” в Кюрдистан

Migration Image

Американската нефтена група "Ексън Мобайл" е поканила руския гигант "Роснефт" да участва в лицензионни договори за добив на нефт и газ в автономния район на кюрдите в Ирак, твърдят запознати с въпроса лица. Това е поредното доказателство, че най-големите щатски и руски нефтени компании продължават международното си сътрудничество въпреки влошените връзки между двете правителства. "Роснефт" проучва предложението и все още няма гаранции, че ще се стигне до сделка, информират още пожелалите анонимност източници, защото преговорите са конфиденциални.

Автономната област Кюрдистан в северен Ирак увеличава нефтената си продукция и се опитва да разреши спора с централното правителство в Багдад за изнасяното чрез тръбопроводите. Насочвайки се към земята на кюрдите "Ексън" е намалил дела си в едно от най-големите нефтени полета в южен Ирак. Американският конгломерат е подписал шест договора за добив на нефт на територия от над 848 хил. акра в Кюрдистан през октомври 2011-а. В четири от тях през миналата година компанията е започнала проучване на сеизмичната активност, а от един нефтен кладенец е започнала да помпа нефт.

"Ексън" и "Роснефт" работят по ред общи проекти за сондажи в Северен ледовити океан, за проучване на евентуални находища на шистов газ в Русия и за помпане на суров петрол в Тексас. Досега наложените от Вашингтон и от Брюксел санкции на Москва заради инвазията в Крим не са оказали натиск върху работата на международните нефтени компании в Русия.

"Ексън" е значим партньор на "Роснефт" в широко поле от инициативи, подчертава Алексдандър Корнилов – анализатор на нефтените и газови пазари в "Алфа банк". Той посочва руско-американското съдружие на остров Сахалин и намеренията на партньорите да започнат още през тази година да добиват суров петрол от находището в Аркутун-Даги. Компаниите планират също сондаж за нефтен кладенец в отдалеченото и перспективно Карско море на север от Сибир през август.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст