Откомандироваха съдията с октопода

Migration Image

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев прекрати тази седмица “командировката” на съдия Петър Стоянов във ВАС. Този акт се стигна, след като съдията лъсна на снимки в столичен вестник заедно с подсъдимия по делото “САПАРД” Марио Николов. От фотосите се вижда ясно, че двамата дружески си седят в столичен ресторант на чаша бяло вино и замезват с октопод. Допълнително сол и пипер в ситуацията наля и фактът, за който “Параграф 22” пръв писа още през януари: че Петър Стоянов е правораздавал по дело, с което фирма на брата на Марио Николов – Петър, осъди държавата за 561 094.20 лева. “Лидерпак” ЕООД спечели тази сума като обезщетение заради вреди, които претърпяла от действията на митническите власти. Решението по дело 3614/2013 г. на Върховния административен съд е било разпределено именно на Петър Стоянов.

След като столична медия публикува скандалните фотоси от срещата на съдията с подсъдимия Николов, първо се активизира Етичната комисия на ВСС, която се самосезира и образува проверка по случая. Няколко дни по-късно обаче ВСС реши направо да образува дисциплинарно дело срещу магистрата. А в същия ден е издадена и заповед 293/20.03.2014 г. на Георги Колев ,с която съдията е “откомандирован” от ВАС.

За този факт не бе съобщено официално, но нямаше и как да бъде скрит – само за ден в сайта на ВАС бяха публикувани над 20 определения, с които Трето отделение, където Стоянов бе “зачислен”, върна обратно за разглеждане в съдебната зала вече приключени и обявени за решаване дела. Целта е отново да им бъде даден ход по същество, за да могат производствата да бъдат решени вече с участието на друг съдия. Това със сигурност ще забави производствата, но те все пак ще приключат. Но не е ясно какво ще стане със самия Стоянов.

Според биографичните данни за Петър Стоянов той е завършил академията на МВР и право в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1984 година. Започнал е кариерата си като следовател в гр. Девня. От 1993 г. е военен съдия във Военноокръжния съд във Варна, а пет години по-късно става и негов председател. През 2007 г. е избран за член на Висшия съдебен съвет. Помни се, че е издигнат от БСП и е станал член на ВСС от парламентарната квота. По ирония на съдбата в стария ВСС оглавява комисията по дисциплинарните производства.

При встъпването си в длъжност във ВСС Петър Стоянов си е получил 20-те заплати за вярна служба на закона, които се полагат на всеки магистрат с дългогодишен стаж при напускане на системата. Такава е практиката от години и тя се спазва стриктно от всички състави на Висшия съдебен съвет. Въпреки че местата им в съдилищата и прокуратурите, откъдето са дошли във ВСС, се пазят и няма никаква пречка след края на мандата си те да се върнат на тази месторабота.

Това “завръщане” впрочем рядко се оказва по вкуса на най-висшите кадровици на Темида. Затова през 2012 г. беше предложена промяна в Закона за съдебната власт, с която за освободените членове на ВСС бяха предвидени и “кариерни бонуси” – да могат да бъдат назначавани на по-висши места в йерархията без конкурси. ?предложиха го тогавашните управляващи от ГЕРБ, но се вдигна шумен обществен отпор и се стигна дотам, че президентът Росен Плевнелиев наложи вето на измененията. В крайна сметка те не минаха – поне за стария ВСС. Петър Стоянов обаче ще бъде запомнен като един от най-яростните им защитници със знаковото си изказване: “Да се съгласиш да бъдеш избран във ВСС е псевдоидеализъм, близо до мазохизъм, това дори граничи със здравия разум. Членуването във ВСС е понижение, без да е налагано наказание, тъй като връщането в системата влече намаляване и на трудовото възнаграждение, и деветгодишен кариерен застой”.

След провала с бонусите решение за кариерното израстване на Петър Стоянов все пак се намери – той осъмна като командирован съдия във ВАС. Тогава пък Съюзът на съдиите скочи срещу “безпринципните премествания на магистрати” на по-високи постове, но те визираха не само случая с Петър Стоянов, а и с още няколко негови колеги от стария ВСС. Но и тази шумотевица мина и отмина.

Последва дълъг и спокоен период, в който съдия Петър Стоянов бе позабравен. Докато не дойде фаталният четвъртък, 13 март тази година, когато бе засечен на маса с подсъдимия Марио Николов. Вероятно сега магистратът искрено и дълбоко съжалява, че не си е останал у дома да гледа мача “Лудогорец – Валенсия”. И октоподът надали и занапред ще е сред любимите му ястия. Но какво да се прави – ваксина срещу игрите на съдбата все още няма открита.

След командировката във ВАС съдия Стоянов се връща в Софийския военен съд. Остава да се види какво ще стане със дисциплинарното производство срещу него. А той е едва на 58 години и до пенсия все още му е далеч.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст