Сигурността е изключителен приоритет за България и Израел

Migration Image

Около тази позиция се обединиха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и Авигдор Либерман, заместник-министър председател и министър на външните работи на Израел

Министър Либерман е на посещение в България по покана на министър Йовчев от ноември 2013 г. Работната среща се проведе днес в Министерството на вътрешните работи. По време на разговорите те обсъдиха различни аспекти на двустранното сътрудничество. Двамата министри се обединиха около стратегическия характер на двустранните отношения, в това число в областта на сигурността и вътрешните работи. Те отчетоха, че активният политически диалог между двете държави се развива непрекъснато и във възходяща насока. Нов импулс за по-нататъшното развитие и надграждане на отличните политически отношения ще даде провеждането през 2014 г. на трето съвместно заседание на правителствата на България и Израел.

Изключително важен приоритет на двустранното сътрудничество е сигурността. Двамата министри се обединиха около необходимостта от ефективно международно сътрудничество в противодействието на тероризма и други заплахи за глобалната и регионалната сигурност. Министър Йовчев благодари на израелската страна за проактивното взаимодействие при разследването на атентата в Сарафово. “Оптимист съм, че ще установим тези, които стоят зад атентата” , заяви той. По време на разговорите двамата министри потвърдиха готовност да работят и за изграждането на Регионална група за реакции при кризи и извънредни ситуации.

Те обмениха мнения и за ситуацията в Сирия и Украйна. Министър Йовчев запозна госта с мерките, предприети от България, за овладяване на засиления миграционен натиск и бежанската вълна. Той посочи, че България ще разчита и на подкрепа от Израел за справяне с този проблем.

Друга важна тема, по която двамата министри постигнаха съгласие, е да работят съвместно в борбата срещу ксенофобията и антисемитизма. Министър Либерман изрази благодарност за готовността на българската страна и личния ангажимент и позиция на министър Йовчев във връзка със своевременното предотвратяване и недопускане на различни форми на антисемитизъм и ксенофобия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст