Варна пази архитектурното си наследство

Migration Image

Да бъде създаден обществен консултативен съвет за опазване и съхранение на архитектурното наследство на морската столица – тази идея обедини кметът Иван Портних, Николай Савов, председател на Варненското историко-архитектурно дружество, и Християн Облаков, секретар на организацията, по време на среща, съобщиха от местната администрация. В разговорите се е включил и сър Робърт Скот, консултант на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 година. "Очакваме от вас да работим заедно по опазване на богатото архитектурно наследство на Варна, като не само съхраним, но и разширим списъка на сградите със статут на паметници на културата", коментира идеята кметът Иван Портних.

Варненското архитектурно наследство да бъде обвързано със съвремието, а младите хора да бъдат въвлечени в опазването му, препоръчва сър Робърт Скот. Той е приел поканата да се включи в една от пешеходните образователни разходките в града, организирани от дружеството, които популяризират старата варненска архитектура.

Варна има с какво да се похвали в тази посока. Най-големият град в Северна България и по българското Черноморие е разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро и е административен център на едноименните община и област. Преброяването на населението през 2011 г. изброява 334 870 души, което поставя Варна на трето място по големина в България след София и Пловдив. На територията му е разположено Адмиралтейството на Българската армия.

Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа.

През XVIII век започва българското Възраждане и през XIX век във Варна възниква богат културен живот в българското читалище – изнасят се сказки, пиеси, провеждат се различни религиозни и народни тържества. След освобождението на България през 1878 г., Варна става един от културните центрове на България – тук е основано Медицинско дружество, създадена е музейна сбирка, отварят врати редица книжарници и издателства, идват на гастроли чужди артисти.

От IV век насам, наред с изконното тракийско население, се появяват и отделни групи население, проникнали на юг от Дунав в резултат на т.нар. варварски нашествия. В този процес през VI век участват и големи славянски маси, които се настаняват трайно в древнотракийските земи. През 681 г. прабългарите начело с Хан Аспарух достигнали до "Варна", близо до "Одесос". Това е и първото споменаване на новото название на Варна, което по-късно ще стане и име на града, възникнал на мястото на стария Одесос.

В града се съхранява принадлежащото на Култура Варна златно съкровище от халколита, за което се смята, че е най-старото златно съкровище в света. Варна често е наричана "морската столица" или "лятната столица на България" и е важен туристически и културен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Сред международните културни събития, които се провеждат в града, са фестивалите Варненско лято, Любовта е лудост, Златният делфин, Август в изкуствата, Видеохолика и други.

Варна е кандидат за Европейска младежка столица 2016 г. и Европейска столица на културата 2019 година.

Във Варна са представени всички религиозни общности в България. В града и околността се намират множество храмове, както православни, така и на други от разпространените религии в България – арменски православен, евангелистки, мормонски, адвентистки и католически християнски храмове, джамия, будистки център.

Православните храмове са 14, а сред най-известните храмове в града са: Катедралата "Свето Успение Богородично", един от неговите символи и четвърта по големина в страната (след храм-паметника "Св. Александър Невски" в София, Видинската катедрала "Св. Димитър" и новопостроения храм в Смолян), Църквата "Св. Николай" – на централната пешеходна улица, Църквата "Св. Параскева Петка" (или само "Св. Петка") и Църквата "Св. Атанасий" в непосредствена близост до Римските терми.

Към епархията принадлежат и седем православни параклиса в града. В непосредствена близост до Варна са и два манастира: "Св. Св. Константин и Елена" в едноименния курортен комплекс и "Св. Димитър Солунски" в местността "Евксиноград". На около 30 км северозападно от Варна се намира действащият манастир "Св. Марина".

На 15 км североизточно от града се намира националният паметник на културата скалният Аладжа манастир, създаден през XIII век.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст