Вигенин: Искаме добри отношения и със САЩ, и с Русия

Migration Image

Приоритет за България е продължаване на стратегическите съюзни отношения със САЩ, но страната има интерес и от поддържането на взаимноизгодни отношения с Русия. Такава препоръка отправи външният министър Кристиан Вигенин пред 42-ма почетни консули на България по света на среща в София. По думите на министъра отношенията с Вашингтон заемат особено важно място във външната политика на България, а езикът, културната, историческата и религиозната близост между София и Москва са важни фактори в двустранните отношения.

Министър Вигенин посочи пред българските консули важността на двустранните отношения с Вашингтон и Москва. Той припомни, че през 2013 година Русия е вторият по големина търговски партньор на България. „Трябва да се знае, че България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. България е сред страните-членки на ЕС, които стоят твърдо зад европейската перспектива на Киев", уточни Кристиан Вигенин. А за санкциите разясни, че виждането на България е, те да бъдат превантивни, възпиращи и обратими, да водят до положително развитие на политическия процес.

Санкции срещу Русия от страна на Европейския съюз не трябва да влияят и да вредят на интересите на страните-членки на ЕС, допълни външният министър.

Сред консулите, които чуха обръщението на Кристиан Вигенин беше и футболната звезда Христов Стоичков, който е консул на България в Барселона.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст