И газовите дружества затягат коланите

ДКЕВР продължава с последователната си политика към цените в енергетиката.

Въпреки тежкото финансово състояние на Националната електрическа компания и електроенергийния сектор Държавната комисия за енергийно и водно регулиране продължава да натиска надолу цените в енергетиката. Така през тази седмица дойде ред и на газовите дружества да дадат своя принос за социалното спокойствие преди изборите.

Пръв на жертвеника бе поставен общественият доставчик “Булгаргаз”. Той поискал от 1 април цената на природния газ за второто тримесечие на 2014-а да бъде намалена с 2.73% и от 630 лв. да падне до 612.80 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС. Но на откритото заседание на 25 март стана ясно, че това се е видяло малко на членовете на енергийния регулатор и те са решили да “поизпилят” допълнително цената. Според тях газовото дружество е представило данни за реално закупени количества природен газ през януари и февруари и прогнозни за март. С аргумента, че разликите, които възникват между прогнозните и отчетните стойности за доставка на синьо гориво могат да бъдат признати едва след представяне на окончателните данни за първото тримесечие, комисарите възнамеряваха да свият тарифата до 601.25 лв за 1000 куб. метра и да докарат поевтиняването до 4.56 на сто. Целта на ръководената от Боян Боев комисия бе ясна – по-евтиният газ ще се отрази на всички енергийни предприятия, консумиращи синьо гориво. Но най-вече върху топлофикациите, а оттам и върху цените на парното и топлата вода. Което си е сериозен предизборен коз.

Александър Петров, началник на отдел “Лицензионна дейност” в “Булгаргаз”, обаче изтъкна, че по-голямото намаление на цената ще постави компанията в “недобро състояние”. Работата на доставчика нямало да бъде застрашена, но възможностите му щели да се ограничат. Затова негови представители обещаха да депозират допълнително становище защо настояват цената да не се намалява с почти 5 на сто.

Оттук нататък можем само да гадаем кога успяха да напишат въпросното становище, кога – да го разгледат и обсъдят, а и какво изобщо съдържа то. Но в крайна сметка ДКЕВР се смили и на същия този 25 март се появи решение, с което официално бе прието предложението на “Булгаргаз” за намаление от 2.73 на сто.

Годишният отчет на газовата компания все още не е излязъл, само че междинният за деветте месеца на 2013-а е достатъчно показателен. Вярно, че за този период “Булгаргаз” отчита 14.138 млн. лв. печалба, но срещу нея стои натрупана през последните години загуба от над 135.5 млн. лв. и негативен паричен поток от оперативна дейност за 84.47 млн. лева. “Основният капитал на дружеството, който е в размер на 257.691 млн. лв., превишава с 99.405 млн. лв. нетните му активи, които към същата дата (б. а. – 30 септември 2013-а) възлизат на 158.286 млн. лева. Тези обстоятелства показват наличието на значителна несигурност, която може да породи съществено съмнение относно възможността на “Булгаргаз” да продължи да функционира като действащо предприятие без подкрепата на едноличния собственик и други източници на финансиране”, се отбелязва в междинния отчет.

През седмицата “Булгаргаз” се размина с по-малкото зло, но същото не може да се каже за останалите газови фирми по веригата след него. Процедурата “изтискване” е предвидена и за всички 30 газоразпределителни дружества в страната, където впрочем основен играч е компанията на Сашо Дончев – “Овергаз”.

Оказа се също, че със заповед №З-Е-103 на председателя на ДКЕВР Боян Боев от 20 март 2014 г. е била сформирана работна група, която да извърши “анализ относно предпоставките за промяна на нормата на възвръщаемост на капитала и други ценообразуващи елементи, при спазване на принципа за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите”. Разбивайки на пух и прах теорията за мудността на държавната машина, само за пет дни експертите на регулатора са успели да проучат и опита на Германия, Литва, Испания, Чехия, Унгария в газовото регулиране. Така те са стигнали до извода, “че са налице икономически оправдани от гледна точка на тенденциите за промени в относимите основни макроикономически параметри предпоставки за промяна на цената на собствения капитал”. Поради това ДКЕВР с решение по Протокол № 45 от 25 март, по т.2, е намалила целевата норма на възвръщаемост на собствения капитал от 12.98 на 8% за дейностите “разпределение на природен газ”и “снабдяване с природен газ от крайни снабдители”.

На 28 март бе проведено и формалното обществено обсъждане на цените на всяко конкретно дружество и въпреки критиките на газоразпределителните компании няма големи изгледи ДКЕВР да преразгледа вижданията си. Последната дума на регулатора все пак ще е през идната седмица.

 

 

 

спор

“Булгаргаз” заплаши “Топлофикация – София” със съд заради неразплатените суми. “От общо 260 млн. лв. несъбрани задължения над 80% са на “Топлофикация – София”. След като се изчерпят всички възможности, ще се прибегне до търсене на дълга от топлоснабдителното дружество по съдебен път”, посочи Александър Петров, началник на отдел “Лицензионна дейност” в газовото дружество.

В съобщение до медиите от топлоснабдителната компания контрираха: “Изплащаме редовно сумите си за потребен природен газ на “Булгаргаз”. Припомняме, че плащанията към газовия доставчик са в пряка зависимост от издължаването на клиентите на “Топлофикация София”, тъй като сметките за природен газ се заплащат авансово, а сумите за потребена топлинна енергия клиентите заплащат до два месеца след консумацията. Този факт, както многократно сме подчертавали, е в основата на дисбаланса на паричния поток към “Булгаргаз”. Въпреки това през 2013-а са изплатени над 540 млн. лв. на газовия доставчик, а за последните три години сумата надхвърля 1.8 млрд. лева. За същия период “Топлофикация” е превела и още 80 млн. лв. наследени стари задължения към газовия доставчик. В момента текущите задължения на “Топлофикация София” за 2014 г. са в размер на 90 млн. лв., като това представлява консумацията на природен газ от клиентите на компанията за близо един месец. Тази сума се изплаща с ежедневни преводи към “Булгаргаз” и ще бъде погасена до началото на новия отоплителен сезон.”

От столичното парно припомниха също, че НЕК му дължи още близо 90 млн. лв., които трябва да бъдат изплатени директно на “Булгаргаз” по силата на тристранно споразумение между трите фирми от 2010-а и заявиха, че имат готовност да предприемат реципрочни съдебни действия към всички длъжници на компанията на бюджетна издръжка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст