Производителите на хапчета отхвърлят високите такси

Повишението на налозите ще повлече след себе си гарантирано поскъпване на “масовите” лекарства.

Новите тарифи за лицензионни такси, които се събират по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, заплашват стабилността на лекарствената политика в страната. Около това мнение се обединиха ръководителите на Българската генерична фармацевтична асоциация, в която членуват големи компании като “Софарма”, “Актавис”, “Фармахим Холдинг”, “Антибиотик-Разград”, “Балканфарма” и “Тева Фармасютикълс”.

Според члена на управителния съвет на генеричната асоциация – д-р Валентин Димитров, по-високите ставки, които фармацевтичните производители ще заплащат на Изпълнителната агенция по лекарствата за всеки от препаратите си, може да доведе до липсата на медикаменти на българския пазар. Колегата му Владимир Афенлиев допълни, че се предвиждат драстични увеличения на повечето от таксите, като в някои случаи те стигат и до 400 процента. По думите му това ще засегне компаниите с голямо портфолио от продукти и ще увеличи техните разходи с около 1 млн. лв. годишно. За да компенсират тази сума, те ще бъдат принудени или да увеличат цените на някои от лекарствата, или да ги изтеглят от пазара. Афенлиев твърди, че повишението е в разрез с обещанията на правителството да облекчи административно работата на бизнеса, както и с европейските тенденции за понижаване на този тип налози. От него нямало да има пряк ефект за здравната система, защото по-големите приходи няма да отидат за подобряване на работата на лекарствената агенция или за увеличаване на броя на инспекторите й.

Ако въпросната тарифа бъде приета, най-разпространените и използвани лекарства на свободна продажба вероятно ще поскъпнат значително. Става дума за обезболяващите, противогрипните и противовъзпалителните хапове и препарати, които държат най-ниска цена. Таксите за регистрация на нови лекарства се предвижда да скочат между 500 и 4000 лв., а годишното поддържане на лиценза ще струва 1000 лв. вместо досегашните 250 лева. Увеличават се и ставките за оценка на документация, а таксата за разрешаване на клинични изпитвания ще стане два пъти по-висока. Производителите ще плащат повече за инспекциите, на които подлежат, както и за услугите по ценовата политика и реимбурсирането на продуктите им.

От генеричната асоциация не са съгласни и с подготвяните промени в Закона за здравното осигуряване, които засягат предоставянето на отстъпки за здравната каса от страна на производителите и вносителите на лекарства. В спорните текстове пише, че всеки притежател на разрешително за употреба трябва да предложи определена отстъпка, за да може негов медикамент да се реимбурсира (заплаща) от касата. Д-р Валентин Димитров смята, че промяната не бива да засяга генеричните лекарства, тъй като при тях цените се намаляват по пазарен път чрез огромната конкуренция в този сегмент: “Най-логично е отстъпки да се искат от оригиналните лекарства, които нямат конкурентен продукт и са монополисти на пазара”.

Председателят на генеричната асоциация Николай Хаджидончев пък добавя, че от няколко години срещу продуктите им се води негативна кампания, в която се пропагандира колко некачествени и опасни са те. Той даде за пример последните проблеми около имуносупресорите, с които се лекуват трансплантираните пациенти. Хаджидончев напомни, че до 2011-а огромната част от болните са приемали генерични лекарства, но в резултат на кампанията лекарите са престанали да ги изписват на пациентите си. По думите му един от производителите ще трябва да унищожи медикаменти за “имунна толерантност” на стойност около 500 хил. лв., тъй като няма пазар за тях. Дори здравната каса е отказала да ги взема като дарение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст