ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полицията проверява в Комлука за ”пришълци”

Migration Image

Нараства битовата престъпност в бургаския квартал “Победа”, познат като Комлука, алармираха местни жители на среща с бургаската полиция. Николай Тодоров е един от потърпевшите – къщата на неговите родители е била обирана два пъти за два месеца.

“Вторият удар стана в много неприятен момент. Баща ми го бяха приели в болница, издебнали са момента, когато ни няма и вечерта са претарашили къщата”, каза той пред БГНЕС. В квартала, където основно живеят роми, са обирани наред всички – роми, турци и българи.

“Основният проблем и причина за зачестилите кражби не са местни, а “пришълци”, смята общинският съветник от ДПС Шерафет Мехмед. По думите му местните нямат проблеми помежду си.
Хората поискали проверки от полицията, да се разберат кои са пришълците. Те са основно роми, които се нанасят в квартала, след като се женят в Бургас и с тях се пренася и целият им род. Идват от Видинско, Врачанско, Ямболско, Сливенско.

“Хората са готови дори с граждански патрули да си помагат, да подават информация. Ние разчитаме и на наши служители, които са местни и хората им имат доверие”, каза Мариян Ангелов, зам.–директор на звеното.

От т.нар. общинска полиция обещават и повече обходи на техните служители в квартала.  От бургаската полиция вече са затегнали контрола в Комлука. Там са зачестили криминалните прояви от малолетни и непълнолетни, казва директорът на областната дирекция на МВР главен комисар Милен Димитров.

Полицията е стартирала по-засилени проверки и за “пришълци”. Само при последната акция, на пет адреса са установени 23-ма души от други региони, настанени при роднини. 12 от тях са били без документи.
Такива хора обикновено са криминално проявени, но са непознати за местната полиция и при такива проверки полицията може да си попълни базата данни и с тях.
Основният проблем, според директора на бургаската полиция, остава малкият брой на подадени жалби и сигнали за престъпленията.
“Трайно установената съдебна практика е, че наказателният закон преследва престъпления, които водят до щета около и над минималната работна заплата. Под този размер се прекратяват поради малозначителност. Хората остават с усещането, че полицията не ги отработва случаите”, каза още Милен Димитров.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст