ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЧЕЗ и НЕК започнаха разговори

Migration Image

Започнали са разговори между енергото за Западна България ЧЕЗ и Националната електрическа компания, става ясно от съобщение от електроснабдителното дружество.

"Отправихме конкретно предложение към НЕК за разумно уреждане на възникналите между двете дружества спорове. На този етап договореност не бе постигната, но сме обнадеждени, че поставихме началото на прагматичен диалог в интерес на акционерите, служителите и клиентите на двете компании", каза Кремена Стоянова, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Електро България" АД.

В средата на месеца бе съобщено, че електроснабдителните дружества дължат 318 млн. лв. на НЕК за зелена енергия. Енергийният регулатор поиска от тях да ги уредят, което бе последвано от ултиматум от властта, че лицензите на ЕРП-тата ще бъдат отнети. На 19 март ДКЕВР откри процедура за отнемане на лицензите на дружествата, заради това, че са прихващали суми за екоенергия и са натрупали дълговете към НЕК, който към онзи момент по изчисления на регулатора "набъбнаха" до близо 348 млн. лв. ДКЕВР даде на енергоснабдителните дружества срок, в който да платят дължимото, за да бъдат прекратени процедурите. От своя страна енергийните компании бяха категорични, че не са нарушили закона, а прихванатите суми са дължими от НЕК.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст