ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гърция прие исканите от “тройката” мерки и ще получи 8.5 млрд. евро

Migration Image

Гръцкият парламент одобри законопроекта, който открива пътя за предоставянето на нов транш от 8,5 млрд. евро на страната.

Законът премахва мерките за защита на местния пазар, най-вече на производителите на мляко, книгоиздателите и фармацевтите. Предвиждат се стъпки за увеличаване на вноса на мляко, отмяната на минималните цени върху книгите и продажба в супермаркетите на лекарства без рецепти.

Законопроектът мина с гласовете само на депутатите от управляващата коалиция, включваща дясната партия "Нова демокрация" и лявата ПАСОК. Те има мнозинство в 300-местния парламент. Законът предизвика протестите на браншовете, синдикатите и левите партии.

Всички мерки в него, изложени върху 225 страници, бяха съгласувани в хода на 7-месечни преговори с тройката международни кредитори – ЕС, МВФ и ЕЦБ.

Новият транш е крайно необходим на гръцкото правителство, което до средата на май трябва да погаси поредната порция от държавния дълг в размер на 9,3 млрд евро. Ако страната бе забавила приемането на закона, тя нямаше да има възможността да преговаря за облекчаване на държавния дълг, който миналата година представляваше 175,5% от брутния вътрешен продукт.

Атина се надява, че кредиторите ще удължат сроковете за погасяване на вече предоставените кредити от 30 на 50 години и ще намалят лихвите по тях.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст