ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кърджали ще представи туристическия си потенциал в Белгия

Migration Image

Богатото културно-историческо наследство, възможностите за развитие на туризма в региона, бизнеса и хората на Кърджали ще бъдат представени в рамките на месец в Белгия, съобщиха от местната администрация. Това ще бъде най-мащабното представяне на общината в сърцето на Европа – Брюксел.

Като част от експозицията ще бъде подготвена специална фотоизложба, която да представи потенциала на района в сферите на туризма и културата. Ще има и рекламни материали за реализирани проекти на общината, свързани с опазването и развитието на зелената система, енергийната ефективност, социалната и културна сфера.

В центъра на изложбата обаче ще бъде релефен макет на скалният град Перперикон, който също е един 100-те национални туристически обекта. При изработването му ще се използва първият по рода си такъв модел, изработен в България, този на Симеоновият дворец от времето на Златният век. Идеята е и релефният макет на Перперикон да бъде в мащаб 1:100, което предполага действителни размери около 2.5 х 3 метра. Археологическият комплекс в Източните Родопи включва голямо мегалитно светилище от преди 8000 г. през каменната ера, паметници от античността и средновековна крепост. Името перперикон е свързано със златните монети перпера, известни и като златица в средновековна България. При траките, Перперикон е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно, тук са живели римляни, готи, византийци и българи. Унищожен е от турците в 14 век.

За да бъде реализирано успешно събитието ще бъдат привличени представители на бизнеса, на производителите на хранителни и промишлени стоки от региона, както и на туроператорски организации. Проведени са разговори с търговското аташе на българското посолство да се включат и заинтересовани фирми към тези производства от Белгия, за да се открият възможности за търговия.

Вече е ясно, че изложбата ще бъде експонирана за по една седмица в сградите на Комитета на регионите, Европейският парламент и градовете Гент и Лиеж. Очаква се официално потвърждение на датите от Брюксел за представянето в двете европейски институции, но със сигурност това ще стане около дните на Кърджали и празника на града – 21 октомври. На тази дата през 1912 г. градът е присъединен към територията на България (дотогава е бил в пределите на Османската империя). Смята се, че това е станало точно в 12 часа по обяд и по тази причина градският часовник свири "Велик е нашият войник" преди да удари 12 пъти (на всеки кръгъл час свири български възрожденски песни).

През 2008 г. в рамките на седмото международно търговско изложение Salon des Vacanses – Брюксел, Община Кърджали вече е била представена на информационен щанд по проект "Живо наследство", в една от шестте палати на "Брюксел експо".

Кърджали е разположен в сърцето на Източнородопския планински масив, на двата бряга на река Арда. На около 15 км от областния център е разположен древният град-светилище Перперикон. През Кърджали минава Паневропейският транспортен коридор №9 през прохода "Маказа". Разстоянието от града до границата с Гърция при ГКПП Маказа – Нимфея е само 54 километра.

В продължение на над три хилядолетия този край е средище на различни цивилизации и култури. Тук е имало селища, обитавани от траки, елини и римляни, славяни и прабългари, византийци, латини и османски турци. През средновековието днешния Кърджали е известен под името Вишеград в областта Ахридос (Източните Родопи) и е значим епископски християнски център. Основите на тази крепост ca поставени още от древните траки и се отнасят към ІV – І в. пр. Хр.

Регионалният исторически музей в Кърджали е включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на престижното 25-то място. Сградата е построена в началото на 20-те години на ХХ век по проект на архитекта на Храм-паметник "Свети Александър Невски" в София – проф. Александър Померанцев. Както повечето музейни сгради в България и тази първоначалното е била мислена за друга цел. Имало е идея там да се помещава медресе, но тя никога не е била такова. Сградата е в модерния тогава в неомавритански стил, доминиращи във фасадата са мароканските арки и детайли напомнящи архитектура не на османския, а на арабския свят и Средна Азия. Поради уникалния си вид, сградата е обявена за паметник на културата с национално значение. Регионалният исторически музей Кърджали притежава богата колекция от образци на култова пластика, нумизматика, керамика,накити, средновековни и възрожденски икони, традиционно облекло и други. Тук са изложени и находки от забележителния Перперикон.

Нос Кърджали на остров Ливингстън (Южни Шетландски острови) е наименуван така именно на град Кърджали на 23 ноември 2009 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст