ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банките са спечелили 77 млн. лв. за февруари

Migration Image

През февруари банките отново са на печалба. В първите два месеца на новата година банковата система запазва високата си ликвидност, тенденцията депозитната база да расте продължава, докато търсенето на кредити през февруари се дължи основно на предприятията, а не на домакинствата, показват данните на Българска народна банка (БНБ).

През отчетния период не настъпват съществени промени в структурата на балансите на кредитните институции, отбелязват от БНБ.

Към края на февруари няма промяна в топ пет на банките с най-голяма сума на активите. Лидери продължават да бъдат УниКредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка, следвани от Корпоративна търговска банка и Обединена българска банка.

През февруари банките добавят нови 77 млн. лв. към печалбите си. Повишението спрямо януари е с 6,94%, а в сравнение с година по-рано – с 60,42%. Така в първите два месеца на 2014 г. общата печалба на банките в България е 149 млн. лв.

В резултат от динамиката на привлечените средства общата сума на активите на банковата система се увеличава с 271 млн. лв., показват още данните на БНБ. Прибавената сума към активите обаче е с 51% по-малка от януарската, когато тя набъбна с 556 млн. лв. Въпреки това в сравнение с година по-рано активите на финансовите институции нарастват с 4,48%, или с близо 3,711 млрд. лв. до 86,574 млрд. лв.

През миналия месец повече заеми са търсили предприятията. За месеца кредитите за фирми са нараснали с 0,5% спрямо януари, или с 291 млн. лв. Увеличението на корпоративните кредити с 369 млн. лв. (1%) е съпроводено със спад при другите сегменти на кредитния портфейл, разкрива още статистиката на БНБ.

На противоположния полюс са експозициите на гражданите. И през февруари търсенето на кредити намалява с темп, сходен с този за първия месец на годината, а именно – с 0,2% на сто. Потребителските заеми се свиват с 23 млн. лв., а жилищните ипотечни кредити – със 17 млн. лв.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст