ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Около 12.5 млрд. лева са нужни на ВиК сектора през следващите 10 години

Migration Image

Около 12.5 млрд. лева трябва да бъдат вложени във ВиК сектора през следващите десет години. Това показва стратегия, която е изготвена от Световната банка в изпълнение на разпоредбите на Закона за водите и която беше приета от министрите по време на днешното им заседание. „Тази сума звучи драстично, но трябва да започнем реформата в сектора“, заяви регионалният министър Десислава Терзиева. Около 5 млрд. лева от тях са за водоснабдяване, а останалите за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Иначе стратегията е необходима стъпка и за ефективното усвояване на средствата по новата оперативна програма „Околна среда“.

Документът определя и основните цели за развитие на отрасъла и предлага мерки за постигане на тези цели до 2023 година. Идеята е цените на водата да са социално поносими за потребителите, ВиК отрасълът да стане екологичен, а качеството на услугите и ефективността на ВиК операторите да съответстват на добрите европейски практики, посочи още Терзиева. Така на практика през следващите десет години загубите на вода трябва да намалеят от 60% на 40 процента.

Анализите в сектора показват, че с европари могат да бъдат финансираниоколо 30% от необходимите капиталови разходи във ВиК сектора. След 2016-а недостигът ще трябва да бъде покрит от средства от държавния бюджет.

Терзиева припомни, че у нас има 75 хил. км водопроводна мрежа и ако реформата не започне, потребителите няма да получат евтина и качествена услуга. Регионалният министър коментира още, че голямата разпокъсаност в сектора и наличието на цели 51 ВиК дружества води до лоши резултати. Затова и стратегията предвижда окрупняване на регионите, в които да се инвестира и намаляване на броя на ВиК операторите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст