ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Основателят на руската социална мрежа подаде оставка от шефския пост

Migration Image

Основателят на руската социална мрежа ВКонтакте, Павел Дуров  подаде оставка след седем години като изпълнителен директор. Дуров, наричан още "руският Зукърбърг" посочва, че повече не е в състояние да защитава принципите, заложени при основаването на мрежата.

Оттеглянето му не е неочаквано, тъй като в края на януари, след поредица от странни събития през 2013 година, той продаде дяловете си във ВКонтакте. Дуров беше обвинен, че е преминал с автомобила си през крака на пътен полицай.

Офисите на компанията му бяха нападнати и той изчезна за няколко месеца. Междувременно другите двама основатели продадоха 48 процента от ВКонтакте на United Capital Partners (UCP), фонд, ръководен от Иля Щербович, който е съюзник на руския президент Владимир Путин и член на борда на "Роснефт".

Дуров продаде своите 12 процента дялове във ВКонтакте, оценени на 420 милиона долара на директора на MegaFon Иван Таврин. MegaFon e съсобственост на най-богатия олигарх, съюзника на Путин Алишер Усманов. Останалите 40 процента принадлежат на групата Mail.ru, съсобственост на Алишер Усманов. Таврин продаде 12-те процента на Mail.ru, осигурявайки контрола на Усманов върху ВКонтакте.

Така страницата вече е приближена на властта. Когато Дуров продаде дяла си, той подчерта, че "няма да отиде никъде и ще продължи да следи за качеството на ВКонтакте". Сега обаче той посочва, че напуска, тъй като след като Щербович е продал дяла си, "става все по-сложно да се спазват принципите, върху които е основана социалната страница".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст