ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българо-полски мафии бълват синтетична дрога

Migration Image

Турски митничари пак пуснаха кръв на българската наркомафия, като заловиха хероин за 1.7 млн. долара на ГКПП-Капъкуле. Дрогата – 61 кг и 34 г хероин е била предназначена за българския пазар. Хероинът е бил укрит в ТИР с българска регистрация, шофиран от нашенеца Л. С. Б., който превозвал цимент от Турция за България. На пункта кантарът показал наличие на повече товар в ТИР-а. Митничари и екип на Службата за борба срещу нелегалния трафик към Дирекцията за митници и охрана на турските граници, предприели детайлна проверка на камиона. Било включено дори и кучето-детектор Кану, което е зачислено към митническата служба на Капъкуле. Турците открили 121 пакета дрога в ремаркето на ТИР-а, укрити под натоварените тръби. Българският шофьор е в ареста в Одрин с обвинение за трафик на хероин на стойност 3 700 000 турски лири (около 1.7 млн. долара).

Това е поредният случай, който доказва, че турските власти си отварят очите на четири и са наясно, че българската мафия използва Турция за транзит на дрога, предназначена за вътрешния ни пазар. Успехите на комшиите в пресичането на трафика бяха отбелязани и в доклада за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2013 на Държавния департамент на САЩ. На база на данните от турските митници щатските експерти са пресметнали, че комшиите хващат десет пъти повече хероин по българо-турската граница, отколкото нашите митници и служби. Дава се например, че само през август миналата година турците са прихванали на границата 700 кг хероин, докато най-голямото количество, което са успели да задържат през октомври нашите гранични служби, бе 74 кг от същата дрога.

Всеизвестно е, че българските трафиканти вкарват хероин за домашна употреба и по същите канали изкарват синтетични наркотици. Прави впечатление, че след вакуума от вливането на ГДБОП в ДАНС и създаването на отдел в националната полиция за борба с наркотрафика действията на полицията и на Агенция “Митници” като че ли се активизираха. Само от началото на годината митничари и гранични полицаи откриха и задържана около 45 кг хероин. В края на март митничари от Капитан Андреево заловиха над 33 кг хероин в лек автомобил с германска регистрация при влизането му от Турция в България. Дрогата беше открита при проверка на превозното средство с рентгенова система в специално изграден тайник в газовата бутилка на автомобила. Стойността на заловената пратка беше около 4 млн. лв. по цени на съдопроизводството.

През февруари гранични полицаи и митничари заловиха 12.5 кг хероин на ГКПП “Лесово”. Стойността му по цени на съдопроизводството е над 1.5 млн. лева. Пратката беше открита в автомобил “Нисан Серена”, идващ от Турция и управляван от 36-годишен мъж от Сливен. двайсет и един пакета хероин бяха скрити в кухина в шофьорската седалка, облицована с оловни метални плоскости, за да не бъдат засечени от детекторите и рентгеновите системи.

Докато борбата с трафика на хероин сякаш се оживи, мафията, ангажирана с производство и с пласиране на синтетична дрога, се ориентира бързо и търси нови начини да печели от трафик. През страната преминават маршрути за прекарване на синтетика към Западна Европа, но производството на амфетамини и у нас продължава с добри темпове. В доклада на Държавния департамент на САЩ се посочваше че международните мрежи за трафик на наркотици с разклонения в Африка са увеличили сътрудничеството си с българската организирана престъпност при преноса на кокаин и хероин от Южна Америка към Европа. В същото време тук се произвеждат синтетични наркотици, които се добиват в местни лаборатории както за лична употреба, така и за продажба навън. В момента производството на тези лаборатории и трафикът на направените от тях амфетамини са истински хит, обяви наскоро главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Българската мафия обаче търси и намира все нови и нови пътища да си докара някой и друг милион от наркотици. През февруари разработка на ДАНС и Агенция “Митници” доказа, че организираната престъпност у нас е доста изобретателна. Службите задържаха голямо количество суровина за производство на синтетични наркотици. Става въпрос за трафик на лекарствени препарати, съдържащи псевдоефедрин (това е прекурсор, необходим за производство на синтетични наркотици). Нашите мафиоти организирали канал за пренос на турското лекарство CIRRUS за лечение на астма и алергия, което съдържа псевдоефедрин. Съгласно приложение “Описани субстанции категория 1” на Регламент (ЕО) 111/2005 на Съвета на Европа от 22.12.2004 г. това е прекурсор за производство на синтетични наркотици. Арестувани бяха двама души, един от които служител на Агенция “Митници”.Организаторите на канала се опитали да прекарат от Турция в България 8 кашона със 14 980 блистера CIRRUS.

Оказва се, че псевдоефедрин се извлича в лабораторни условия, но не тук, а зад граница. Българската мафия се кооперира с полската и нашенците осигуряват на полските “производители” на синтетична дрога необходимия прекурсор. В края на април шуменската полиция разби канал за трафик на CIRRUS – хапчетата трябвало да бъдат транспортирани до Полша. Стоката била закупена в Истанбул, като един блистер струва там около 4.5 лв., а в Полша се продава на около 12 лева. За трафика на лековете за алергия беше арестуван ромът Емил Асенов-Байчото от Нови Пазар. МВР успяло да придобие оперативна информация и проследило пратката още от закупуването й, после по пътя й през ГКПП Лесово чак до пристигането й в Нови Пазар. Според оперативната информация в случая става въпрос за добре организиран канал. При огласяването на операцията главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че по незнайно какви причини от 2008 г. организаторът на канала Емил Асенов-Байчото и съучастниците му са останали извън обсега на МВР и по тях не било работено.

В същото време в Полша извличането на псевдоефедрин, доставян от български групи, върви с пълна пара. От година-две Полша вече е и един от основните производители на амфетамин, предназначен за Европа. В края на март тамошната полиция ликвидира най-голямата фабрика за производство на амфетамини в страната – бяха иззети над 20 кг висококачествен амфетамин на стойност около 150 000 евро. В сграда, маскирана като ферма, в община Чоснов близо до Варшава била разположена високотехнологична химическа лаборатория, която годишно е произвеждала около 500 кг амфетамин. Полицията откри и 1000 л фенилацетон, една от суровините за производството на амфетамин. С това количество от т.нар. прекурсор могат да се произведат около 700 килограма чист амфетамин на стойност около 5 млн. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст