ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изоставаме по образовани кадри от Македония, Сърбия и Босна, предупреди германският бизнес

Migration Image

България се нарежда на последните места сред страните в Централна и Източна Европа по образовани кадри, социална стабилност, правна сигурност и борба с корупцията и престъпността. Това показва последното проучване за бизнес средата в 16 страни от региона, изготвяно от Германо-Българската индустриално-търговска камара. В проучването са участвали 99 фирми-членки камарата, от които 77% са малки и средни предприятия с до 250 служители, а 23% са големи компании. В цялото регионално проучване са участвали 1435 фирми. Според проучването цели 43% от фирмите оценяват настоящата обстановка у нас като лоша, 47% – като задоволителна, а едва 10% – като добра. Подобрение в собственото предприятие очакват 41%, докато 6% се опасяват от по-слаби резултати.

По правна сигурност страната ни се нарежда на последно място с 1% одобрение, като преди нас е дори Албания. Политическата и социалната стабилност са също с 1% одобрение, като с по-лош резултат е единствено Босна и Херцеговина. Страната ни се нарежда в последните позиции и по отношение на борбата с корупцията и престъпността, като по-зле са само Босна и Херцеговина и Словения. Оказва се, че България е и на последно място по качество на академичното образование. Много недоволни от висшистите са 13% от германските компании, а други 27 на сто дават оценка "по-скоро недоволен". Едва 5% от участвалите в допитването смятат, че българските дипломи от висше училище са адекватни. По този показател изоставаме дори и от държави, които не са членки на Европейския съюз, като Македония, Сърбия, Босна и Албания.

България е лидер единствено в оценките на данъчната тежест, от която 34% са много доволни, а 45% – доволни. Малко по-зле стоят нещата с приложението на данъчните закони, напълно одобрявано от 5%, и в голяма степен – от 29 на сто. Близо половината от германските фирми са на мнение, че износът им ще нарасне, 31% планират по-големи инвестиционни разходи, 41% ще открият нови работни места, но 14% ще прибегнат към съкращения. От всички фирми 18 на сто заявяват, че не биха инвестирали в България отново. В същото време данните за външната ни търговия с Германия отчитат рекорди. През 2013 година стокообменът е достигнал 5.3 млрд. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст