ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С нов закон МВР се хваща за зелено

Migration Image

Пролет пукна, народът се хвана за зелено, а сред зеленото никне и надеждата на вътрешното министерство за по-добри дни. Това томително очакване беше добре полято още през април, когато лидерът на БСП Сергей Станишев неочаквано се изказа по темата за приемането на нов закон за министерството. Изявлението му остави впечатление, че партията столетница е напълнила догоре своята предизборна лейка, за да ръси живителни обещания наляво и надясно.

Новият закон за МВР ще бъде приет окончателно през май, БСП и аз лично имаме много ясен ангажимент за приемане на новия закон, който е много важен за българските полицаи, заяви Станишев на 17 април в Бургас. “Трябва да се знае, че ГЕРБ прави всичко възможно, за да не се приеме този закон. По всеки текст имат алтернативно предложение, за да бавят нещата и да не се случват. През май месец той ще влезе в пленарната зала за второ четене и ще го приемем”, категоричен бе лидерът на БСП.

В столетницата са убедени, че новият закон дава ясни правила за кариерно развитие, за разделяне на политическото и професионалното ръководство на МВР, че гарантира заплащането на извънредния труд на полицаите и социалните придобивки на служителите в министерството. По тази причина лидерът на БСП е поръчал на депутатите от “Коалиция за България”, които са в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред да приемат на второ четене всички текстове на закона още преди 1 май, колкото и трудно да е това технологично.

Проектът за нов закон за Министерството на вътрешните работи (МВР) беше приет на първо четене от депутатите в края на февруари. За проекта гласуваха 86 народни представители, 66 бяха против, а един се въздържа. Очаквано проектозаконът беше разкритикуван от предишното ръководство на МВР – от Цветан Цветанов и от неговия бивш заместник Веселин Вучков.

Проектът създава хаос и несигурност

а новите текстове са годни да се използват само за политически цели, заявиха те. “За пореден път във вашето управление се предлагат промени в сектора за сигурност, които не кореспондират с цялостната стратегия в този сектор. Винаги сте използвали системата само за политически цели. Наблюдаваме как без никакъв дебат, без концепция предлагате нов закон за МВР. Искате да обслужвате политически интереси”, рече от парламентарната трибуна бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Той критикува проекта и заради това, че с него се премахват от структурата на ведомството възлови дирекции, които са регламентирани иначе в досегашния закон. Става дума за звената “Български документи за самоличност”, “112” и “Международни проекти”.

В интерес на истината те действително са “пропуснати” в проекта, но за сметка на това пък той възстановява други, които бяха заличени или трансформирани от предишното ръководство на МВР. В МВР се “завръщат” няколко големи дирекции – “Пожарна”, “Охранителна полиция” (в която влизат униформените полицаи, КАТ, жандармерия) и “Криминална полиция”. Под ръководството на Цветан Цветанов този модел на ведомството беше променен, като “Криминална полиция” и “Охранителна полиция” се вляха в обща дирекция.

Какво всъщност предлага новият закон? Това, което най-силно интересува служителите на министерството, разбира се, са социалните придобивки и заплащането. Според проекта, когато държавният служител придобие право на пенсия при условията на Кодекса за социално осигуряване (при 27 години осигурителен стаж), прекратяването на служебното правоотношение с него ще става възможно само ако той го поиска, а не както е сега – по инициатива на органа по назначение, тоест на министъра.

Още в социалната комисия представителите на ПГ на ГЕРБ изразиха резерви доколко могат да бъдат финансово обезпечени предлаганите със законопроекта социални придобивки. Те не приеха мотивите на кабинета, че това ще стане в рамките на утвърдения бюджет на МВР за 2014 г. – чрез използване на вътрешни резерви в бюджета, резултат от извършваната в системата реформа за преструктуриране и оптимизиране на структурата.

Законопроектът предизвика притеснение и сред широката общественост, най-вече заради допуснатата в текстовете му възможност служителите на МВР да имат право на допълнителна работа. Това законодателно решение се сочи като една от най-големите недомислици на проекта, тъй като позволява полицаите да работят и на друго място, вместо да се съсредоточат върху преките си задачи. С оглед на спецификата на полицейската работа и на работното време подобна промяна не изглежда никак обоснована и въвеждането й би довело до още по-ниска ефективност в действията на полицията.

Очевидно проектозаконът предизвиква противоречиви чувства. Въпросът е дали с приемането му интересите на гражданското общество, зажадняло за повече сигурност, и въжделенията на служителите на МВР ще се срещнат и ще тръгнат в една посока. Досега това не се е случвало, въпреки оптимистичната представа у българина, че хване ли се за зелено, проблемите изчезват…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст