ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шок за Източна Европа

Migration Image

Масиран отлив на чуждестранни капитали, причинен от започналото постепенно изтегляне на паричните стимули за щатското стопанство и от ескалацията на напрежението в Украйна, заплашва финансирането за Източна Европа.

Развиващите се държави от региона са по-податливи на влияние от външни финансови рискове, отколкото “събратята им” от други части на света, пише в доклад на МВФ, публикуван на 29 април. Брутният размер на външните задължения на развиваща се Европа, включително и директните чуждестранни вложения, трансграничното кредитиране и портфейлните инвестиции, са достигнали около 90% от БВП на региона в края на 2012-а – с 20% повече, отколкото в края на 2008-а.

Растежът на източноевропейските държави набира скорост, но “необичайна конфигурация” от външни фактори “помрачават перспективата”. БВП на региона (без Турция и Русия) се очаква да нарасне с 2.3% през тази година след 1.2% през миналата.

Украинската криза и последвалите санкции срещу Москва предизвикаха масови продажби на деноминирани в рубли активи. Руската валута е загубила 8.4% от пазарната си оценка към еврото от началото на 2014-а. Унгарският форинт и полската злота също се обезцениха и са сред десетте най-слаби валути на развиващите се пазари през тази година.

Силните колебанията, провокирани и от други фактори, като например ръстът на чуждестранните инвестиции на местните пазари на облигации. Както и от факта, че източноевропейските страни разчитат на малък брой кредитори, “което прави паричните потоци в портфейлите им силно зависими от решенията на ограничен брой фондови мениджъри”, подчертават експертите на Фонда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст