ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Битка без победител на пазара за учебници

Родителите купуват учебниците втора употреба

Докато родителите се редят на опашки, за да запишат първолаците си в елитно школо, държавата разтвори широко кесията за помагалата и тетрадките за следващата учебна година. Кабинетът публикува проект на постановление, с което възнамерява да отпусне над 42 млн. лв. за учебници за децата от държавните, общинските и частните училища. С твърде приличната сума ще бъдат подменени учебниците, които са с изтекъл тригодишен срок на ползване. Според действащите сега нормативи право на безплатни учебници имат учениците от I до VII клас. Децата на 5 и 6 години в предучилищната подготовка също ползват субсидирани от държавата помагала. Лъвският пай от средствата – над 41 млн. лв., ще отиде към общинските училища. В Столичната община ще се завъртят 6.35 млн. лв., в общините в Пловдивска област – 3.94 млн. лв., в Бургас – над 2.62 млн. лв., а във Варненско – повече от 2.8 млн. лева.

Това е

златното време за издателите

на учебници, сборници, речници, тетрадки и езикови помагала. Именно те винаги са били сред най-печелившите в книжния бизнес, тъй като си имат гарантиран купувач "на едро" в лицето на държавата. От друга страна, битката между тях със сигурност ще е безпощадна. Министерството на образованието одобрява със заповед списък с учебниците, които ще се ползват през следващия училищен сезон и никак не е лесно да се вредиш в него. От разчетите му се разбира, че между 7 и 11 фирми са оторизирани да ги продават за отделните випуски до 7-и клас, а общият им брой надхвърля двадесет. Въпреки ожесточената конкуренция абсолютни доминатори на пазара по брой одобрени учебници са издателствата "Просвета-София" АД и свързаните "Булвест 2000" ООД и ИК "Анубис" ООД, които имат общ търговски отдел, наречен "Анубис – Булвест". Те държат над две-трети от заглавията. С по-малко издания се състезават "Летера", ИК "Колибри", "Бит и техника", "АзБуки-Просвета", "Архимед 2"…, които са предимно тясноориентирани . В сектора на чуждестранните езици се конкурират "КЛЕТ България", "Едюкейшънъл център" и други.

Всъщност мястото в списъка съвсем не е гаранция, че ще продадеш дори един учебник, тъй като това е само първото сито. На практика отделните училища

имат автономия еднолично да изберат

с кои от одобрените ще работят. На пролет школата събират педагогическите си съвети, които решават чии и колко учебници ще ползват, съответно и ще заплатят. Особеното в случая е, че издателите не се избират чрез търгове по показател "най-ниска цена", а получават покани да участват в процедури по договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки. Мотивът за "избирателната селекция" е, че учебниците и помагалата са обект на авторско право. Така, без да нарушават разпоредбите, отделни кръгове от педагогическите съвети в училищата биха могли да лобират за определени издатели. Разбира се, това е в рамките на хипотезите. Но е интересно да проследим какви и чии учебници си поръчват средните образователни заведения, тъй като 15 май е крайният срок, до който те би трябвало да са сключили договорите за необходимите им количества.

Проверка на "БАНКЕРЪ" в Регистъра на обществените поръчки установи, че почти никой не пропуска "големите три" в бизнеса с учебници, но всеки си има конкретни предпочитания за "тематични" читанки по музика, английски и немски език или изобразително изкуство. А като цяло стойността на учебниците варира между 5 хил. и над 100 хил. лв., в зависимост от броя на децата в класните стаи.

Ако започнем прегледа от столицата, се вижда, че например 39-о СОУ "Петър Динеков" ще похарчи над 50 хил. лв. за помагала, като освен "Анубис – Булвест" и "Просвета – София", поканени за преговори, са ET "Даниела Убенова – Биланска", "Архимед 2 " и "Бит и техника" ООД, покриващи българския, математиката и техническите дисциплини. Базовото училище на Софийския университет "Св. Климент Охридски" – 144-то СОУ "Народни будители", разполага с над 68 000 лв., срещу които ще се договаря единствено с "Анубис – Булвест" и "Просвета – София". Cредно общообразователно училище "Aкадемик Михаил Арнаудов" в София пък ще харчи почти 90 хил. лв., а сред допуснатите да се борят за тях са "Анубис – Булвест", "Просвета", СД "Педагог" и "Азбуки-Просвета".

По-малко консервативни в избора си са педагозите от провинциалните училища. Пловдивското СОУ "Панайот Волов" разполага с около 44 хил. лв., които са за "Просвета", "Анубис-Булвест" и "Бит и техника", а съгражданите им от "Виктория и Киркор Тютюнджан" ще купуват математически и английски помагала съответно от "Архимед 2" и "С.А.Н.- ПРО". СОУ "Ангел Каралийчев" – Стражица, е получило 38 354 лв. без ДДС, които ще разпредели между "Анубис – Булвест", "Просвета", "Юнивърс", "Бит и техника" и С.А.Н.ПРО". СОУ"Васил Левски" от Нови пазар разполага с 31 134 лв. без ДДС за "Анубис – Булвест", "Просвета – София", "Педагог 6", "Даниела Убенова", "Бит и техника", "Пиърсън едюкейшън – Лонгман" и "Юнивърс". На принципа "на всекиго по братски" СОУ "И.С.Тургенев" от Разград е разделило наличните 18 185 лв. по шест обособени позиции, за всяка от които е поканило различна фирма.

Като цяло се вижда, че най-големите издатели – "Просвета – София", "Анубис" и "Булвест 2000", ще имат най-високите заявки. Дали обаче това им гарантира голяма печалба? Справка в Търговския регистър показва, че

"Просвета-София" е намалила приходите си

от 22.92 млн. лв. през 2011-а до 15.17 млн. лв. за 2012 година. Съответно и печалбата на дружеството пада от 1.86 млн. лв. на 290 хил. лева. Собствениците на "Булвест 2000", "Анубис" и "Анубис-Булвест" – Николай Табаков, Владимир Топенчаров и Явор Стефанов, също едва ли са доволни от сегашните пазарни условия. Оборотите и на трите компании за 2012-а драстично намаляват. На "Анубис-Булвест" – от 18.5 млн. на 10.8 млн. лв., на "Булвест 2000" – от 10.6 млн. на 6.23 млн. лв., а "Анубис" пада от 4.97 млн. на 1.52 млн. лева.

Данните за миналата година липсват, но като цяло една от причините за стагнацията е в неприетия законопроект на ГЕРБ за предучилищното и училищно образование. Големите фирми инвестираха немалко средства за нови и по-разнообразни учебници с по-широки авторски колективи, които да покриват изискванията. Само че заради краха на предишното управление готовите им проекти така и не дочакаха да се покажат на търговете. Любопитно е каква изненада подготвя сегашният образователен министър проф. Анелия Клисарова, която рано или късно ще извади собственото си законотворение?

Издателите губят и в сегмента 8-12 клас, където все повече усещат дъмпинга на пазара за учебници "втора ръка". По финансови причини родителите предпочитат старите читанки, защото спестяват поне 30-40% от цената на оригинален комплект.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст