ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Холивуд произвежда кино и вино

Режисьорът Франсис Форд Копола е уважаван винопроизводител.

В света на богатите и прочутите актьори и музиканти винарството е един от символите на свободата на избор, за който се харчат огромни суми. Защо Холивуд и виното са толкова тясно свързани? “Най-важното са финансите, твърди Робърт Смайли, който оглавява катедрата по енология (наука за виното) на Калифорнийския университет. – Необходими са обаче и възможности за привличане на партньори.” По думите му имената на звездните инвеститори, които не слизат от кориците на лъскавите списания, както и два-три “Оскар”-а на рафта, практически отварят всички врати пред тях.

Звездите, които избират да се занимават с винарство , са наясно, че то е сред най-скъпите хобита в света наред с притежаването на яхти, самолети или колекционирането на предмети на изкуството. Това обаче изобщо не ги смущава – първо, защото има шанс да си възстановят разходите, и второ, защото винарството е съзидателно занимание, което допада на преуспелите представители на творческите професии. Богатите и прочутите не претеглят дълго плюсовете и минусите, когато купуват лозя в калифорнийската долина Напа на цена от 200 хил. до 400 хил. долара за акър (около 40 дка). Друго популярно място за инвестициите им е италианската Тоскана.

Впрочем географията на звездното винопроизводство като цяло зависи от личните предпочитания. Много знаменитости избират да се занимават с това в родните си държави. Антонио Бандерас например отглежда лозя в Испания, Жерар Депардийо – във Франция, а Мадона – в историческата родина на предците си – Италия. Прочутите актьори, певци, кинематографисти, спортисти и т. н., които се занимават с подобна дейност, могат да бъдат разделени условно на две категории. Първите са страстни любители на напитката и не се интересуват от печалбата и мащабите на производството. Те искат да правят вино за себе си, за семейството и приятелите си. Такива са Стинг и Дейвид и Виктория Бекъм.

Останалите, които са значително повече, се интересуват и от виното, и от печалбите, така че са пълноправни участници в индустрията. Сред тях са Франсис Форд Копола, Кайл Маклоклан, Жерар Депардийо, Оливия Нютън Джон, Мадона и Лейди Гага. Подобно на другите хора, и знаменитостите се замислят за старостта и затова с какво ще се занимават, когато предложенията за работа секнат, а силите им започнат да намаляват. В този смисъл собствените лозя изглеждат идеално място за бъдещите пенсионери. Двадесет и осем годишната Лейди Гага например още отсега си е подготвила малък рай, купувайки имение в калифорнийската долина Сонома. Впрочем сред звездите има и такива, които не купуват лозя, а влизат в партньорства с вече известни производители на вино, предоставяйки името си за маркетингови цели срещу скромно заплащане. В такива случаи не става дума за увлечение и страст, а по-скоро за съюз по сметка. Когато Антонио Бандерас например влезе във винарския бизнес, за това се изписа и изговори какво ли не. Всъщност актьорът само беше парафирал договор за сътрудничество с вече съществуващо предприятие и едва по-късно придоби своя собствена винарна.

В професионалния винарски бизнес се отнасят с известно пренебрежение към увлеченията на звездите, но еликсирите на някои от тях са успели да заслужат уважението дори на потомствените производители. Като Френсис Форд Копола например. През 70-те години на ХХ в., след успеха на “Кръстникът”, режисьорът започна да купува на части лозята си в долината Напа и постепенно се превърна в едър земевладелец, който произвежда милиони литри вино годишно. Неговата продукция се търгува под марките Niebaum-Coppola Estate и Rubicon Estate, а стойността на една бутилка е от 10 до 30 долара. Експертите определят продукцията на Копола като добра, макар и малко надценена. Самият режисьор е убеден, че Калифорния трябва да развива две индустрии – кино и вино. Той се е специализирал в производството на напитки от средната ценова категория, за да може всеки американец да си позволи вино от “кръстника”.

Но купувачите са едно, а бизнесът съвсем друго нещо. Винарската индустрия обръща малко внимание на това, чие име е изписано върху етикета на някоя нова напитка – ако виното не е добро, то няма да бъде прието сериозно нито от другите винопроизводители, нито от сомелиерите, нито от специализираната преса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст