ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изгонените от Розово сирийци се установиха в Крън

Migration Image

Сирийците, изгонени от жителите на казанлъшкото село Розово, са наели къща в близкия град Крън от местен бизнесмен. Те ще му плащат наем от 1300 лв. на месец и се надяват да не се местят отново заради недоволство на живеещите в Крън, съобщи БНТ.

Четирите семейства са пристигнали пеш от Сирия до България. След като са влезли в България, са живеели в центъра в Харманли. След половин година получават статут на бежанци, но сега трябва да получат официални документи. Те ще им бъдат издадени от Община Казанлък до месец.

Бежанците са готови да пуснат децата си на училище и детска градина, но все още нямат редовни документи. Те не знаят, че трябва да се регистрират в кметството на града по настоящ адрес, за да не нарушат закона.

Хората в Крън са спокойни и не се притесняват от бежанците, които още не са решили дали ще останат да живеят в България или ще продължат пътя си някъде в Европа.

Вчера от областната управа на Стара Загора съобщиха, че причина за възникналото напрежение в Розово бил фактът, че никой не информирал нито местното население, нито управата на населеното място и общината за заселването на чужденците.

Николай Кръстев от Розово пък се оплака, че получил заплахи по телефона заради изгонените бежанци. Вчера сутринта открил в двора си запален “китайски фенер” с надпис: “Христос”.

“Хюман Райтс Уоч” обвини България, че пречи на бежанци да влязат в страната, да подадат молби за международна закрила, както и че има групово връщане със сила.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст