ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китай може да изпревари САЩ като водеща световна икономика още тази година

Migration Image

САЩ са на път да загубят статута си на най-голямата икономика в света и вероятно ще бъдат задминати от Китай още тази година – по-рано от очакванията, според водещите световни статистически агенции, пише The Financial Times.

САЩ са глобален икономически лидер, от 1872 г. , когато застигнаха Великобритания. Повечето икономисти по-рано смятаха, че Китай ще дръпне напред в класацията чак през 2019 г.

Данните, компилирани чрез програмата International Comparison Program (ICP) и разпространени от Световната банка, са най-авторитетните оценки за това, което може да се купи с пари в различните държави, и са използвани от повечето организации от публичния и частен сектор, като МВФ например. Това е първото опресняване на тези данни след 2005 г. След обширно изследване на цените на стоките и услугите излиза, че обемът на средствата, които отиват към по-бедните страни, е по-голям, отколкото по-рано се смяташе, което налага увеличаването на относителния размер на развиващите се пазарни икономики.

Оценките на покупателната способност са признати за най-добрия начин за сравнение на размерите на икономиките, вместо използването на волатилни валутни курсове, които рядко отразяват истинската цена на стоките и услугите. По този показател МВФ оценява БВП на САЩ за 2012 г. на 16.2 трлн. долара, а този на Китай – 8.2 трлн. долара.

През 2005 г. ICP оценяваше обема на икономиката на Китай като двойно по-малък от този на САЩ. Заради новия метод и факта, че китайската икономика отчита далеч по-силен ръст, изследването поставя БВП на Китай на 87% от този на САЩ през 2011 г.

За 2011 г. докладът казва: „САЩ остават най-голямата икономика в света, но е отблизо следвана от Китай”.

МВФ очаква икономиката на Китай да регистрира растеж от 24% между 2011 и 2014 г., докато ръстът на САЩ се очаква да е в размер на едва 7.6%, което прави много вероятно още тази година Китай да изпревари САЩ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст